Битумните херпес зостер стават популярен по съвременен високотехнологичен покривен материал. Те имат редица предимства, като надеждност, естетичен външен вид и лекота на използване. Комбинацията от достъпна цена и отлични експлоатационни свойства печели признание на покривния пазар за херпес зостер.

Гъвкавите херпес зостер се произвеждат под формата на малки листове, чиято повърхност е плоска, а по краищата има къдрави изрези. Често един лист меки плочки имитира 3-4 херпес зостер. Гъвкавите херпес зостер съчетават свойствата на парче и ролка материали – меки по структура. Гъвкави херпес зостер в същото време се произвеждат под формата на отделни листове.

Основата за производството на гъвкави плочки е фибростъкло. От двете страни той е импрегниран със специален битумен състав – като правило окислен или модифициран битум. Отвън върху листа се нанасят минерални или каменни стърготини, а от вътрешната страна на листа – силициев пясък.

На херпес зостер също се нанася самозалепващ се битумен слой. Тя може да бъде както отдолу, така и от горната страна на материала – зависи от предназначението на плочката и нейната форма. Полагането на такъв слой е гаранция за добра устойчивост на материала към натоварвания от вятър. За да се запазят адхезивните свойства, той се покрива със защитен филм.

Формата на листовете от гъвкави плочки може да бъде различна: правоъгълници, шестоъгълници, както правилни, така и удължени. Гамата от цветове, предлагана от повечето производители на покривни материали, е много разнообразна.

Къде могат да се използват битумните херпес зостер?

Трябва да се отбележи, че инсталирането на мек покрив е най-препоръчително при сложни покриви, чийто наклон е повече от 10 °. Като правило е необходимо да се използва специален подложен килим. Удобството при използването на гъвкави херпес зостер се състои в това, че максималният ъгъл на наклон на повърхността не е ограничен и херпес зостер може да бъде положен дори на вертикални секции.

Предимства на битумните херпес зостер

На първо място, тези плочки надеждно защитават покрива на сградата. Чрез залепване на плочките един към друг под въздействието на слънчевата топлина, такъв покрив създава двоен хидроизолационен слой. Покривът не се напуква с времето и не се духа от вятъра. Материалът не ръждясва, не гние, върху него не се развиват лишеи и мъхове, той се отличава със значителна устойчивост на химически влияния.

Покривните плочки не абсорбират влагата, устойчиви са на значителни температурни промени. Покривът, покрит с гъвкави керемиди, не се нуждае от гръмоотвод. Материалът е в състояние да издържа дори на силни натоварвания от вятър. По време на дъжд или градушка, покритият с плочки покрив почти не вдига шум. Покривът от херпес зостер има високи огнеупорни свойства.

Една от най-важните характеристики на всеки покрив е неговата херметичност. Гъвкавите херпес зостер не изискват допълнителна изолация.

Гъвкави херпес зостер могат да бъдат инсталирани на покриви с всякаква, дори и най-сложната конфигурация. Рентабилността на такъв материал се проявява не само в ниската му цена. Полагането на херпес зостер не е придружено от необходимостта от укрепване на стропилната конструкция или основата на сградата, което се дължи на ниското тегло на материала.

Друг плюс при използването на гъвкави херпес зостер е, че няма нужда от боядисване, тъй като покритието на материала е устойчиво на ултравиолетово лъчение. Незначителното тегло на битумните херпес зостер значително улеснява работата по неговото транспортиране, товарене и разтоварване, както и доставката на материал до покрива на сградата.

С всичките си многобройни предимства, гъвкавите керемиди се оценяват от потребителите главно заради отличните им естетически качества и богат избор от цветове, които позволяват използването на този покривен материал в сгради с различно предназначение и архитектурен дизайн.

Производителите на херпес зостер гарантират, че материалът може надеждно да служи поне 10 години. Практиката обаче показва, че при правилен монтаж и правилна грижа експлоатационният живот на плочките може да надхвърли 25 години.