За да се предотврати разрушаването на строителните конструкции поради проникването на влага в тях, външната хидроизолация, изпълнена чрез пръскане на различни видове битумни мастики, на базата на синтетични материали и смоли, ще бъде правилната защита на къщата.

Съществуват антифилтрационни, антикорозионни и уплътняващи материали-използвани за подземни конструкции. Според метода на приложение хидроизолационни материали се разграничават като свързващи вещества, изкуствени и смеси с минерални добавки. Според вида на основата хидроизолацията на конструкциите се разделя на метална, минерална, асфалтова и полимерна. Съвременна и оптимална по отношение на съотношение цена-качество е полимерната течна хидроизолация, тя се нанася бързо върху всеки материал. Така се създава безпроблемна хидроизолационна мембрана, която ще предпазва всяка структура от влага за дълго време (поне 20 години). Полимерната течна хидроизолация ограничава прекаленото механично напрежение, разтягане или компресия.

Бъдещето на къщата зависи от нейната надеждност и качество – дали тя ще остане непроменена в продължение на няколко десетилетия. Или ще се провисне и бързо ще се разпадне. Основният материал за основата е бетон, подсилен с подсилваща клетка, която понася основната тежест на къщата. Бетонната основа изглежда неуязвима, но трябва да бъде защитена от вода. Ако подземните води намерят пътя си към армиращата клетка, тогава те ще започнат да ръждясват и ще загубят своите структурни свойства. И тогава – като в кошмар – първо бетонните пукнатини, след това части от основата започват да провисват. Пукнатините се разпространяват по стените, къщата става аварийна и необитаема.

Има много различни методи за хидроизолация, съответно много различни материали. Едно от най -популярните и ефективни средства за надеждно блокиране на пътя на водата са битумните мастики. Също така битумът и други материали на негова основа. Съвременният модифициран битум има отлична устойчивост на замръзване, еластичност, прилепва добре към всяка повърхност.

БИТУМНИ МАСТИКИ

ВИДОВЕ БИТУМНИ ПОКРИТИЯ

  • Ролкови материали. Модифицираният битумен състав се нанася върху армиращия слой от фибростъкло. По метода на фиксиране върху повърхността те могат да бъдат: самозалепващи, заваряеми, механично фиксирани.
  • Мастици. Полутечни материали могат да се използват без подсилващ слой. Битумни мастики

Мастиците могат да бъдат „горещи“ или „студени“, в зависимост от вида на нанасяне. Преди да започнете работа, първият трябва да се затопли до определена температура, като с втория можете да работите без предварителна подготовка. Използването на „горещи“ мастици изисква умения, допълнително оборудване и при липса на професионални умения е изпълнено с изгаряния. Студените битумни мастики са по -лесни за използване и по-безопасни.

Мастиците могат да бъдат едно- и двукомпонентни. Еднокомпонентните продукти са готови за употреба веднага, двукомпонентните продукти изискват предварително смесване. Основният проблем при работа с двукомпонентни мастики е необходимостта да се държи в рамките на „работното време“, след което ще бъде невъзможно нанасянето на състава върху повърхността. Въпреки това, срокът на годност на битумните мастики е много дълъг. Ако еднокомпонентните мастици изсъхнат, втвърдят се и станат неподходящи за нанасяне при изтичане на срока на годност, такива проблеми не възникват при двукомпонентните мастила.

Основата за мастици може да бъде вода или различни специални органични разтворители. Когато работите с мастика на органична основа на закрито, трябва да спазвате правилата за безопасност – осигурете добра вентилация и защита на дихателните пътища. Въпреки факта, че миризмата изчезва напълно след изсъхване на продукта, по -добре е да покриете хидроизолационната повърхност със защитна замазка. Битумни мастики

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ.

Всички ролкови материали имат уязвимо място – шевове. За да се увеличи надеждността, те са подсилени с ленти, допълнително залепени – като цяло се вземат всички възможни мерки за запечатване. Ролковите материали са оптимални за използване върху големи площи, върху конструкции с относително проста форма.

Мастичните покрития са монолитни, безшевни, удобно е да ги нанасяте и разпределяте върху всякакви повърхности, както вертикални, така и хоризонтални. Битумни мастики- те точно следват контурите на основата и перфектно защитават структурите от най -сложни форми от вода.