Защо велпапето е универсален материал? Подходящ е за широк спектър от приложения – облицовка на стени, гаражно строителство, постоянни и временни огради и, разбира се, покривни покрития. Този материал има висока механична якост, устойчивост на корозия, екологичност и издръжливост. Гофрираният картон е опаковъчен материал, състоящ се от залепени хартиени слоеве, поне един от които е велпапе. Благодарение на своя дизайн, велпапето има невероятна комбинация от ниска цена, ниско специфично тегло и отлични механични характеристики. Поради тази причина велпапето е може би най-разпространеният опаковъчен материал в света. Той се използва широко за производството на промишлени контейнери и опаковки, транспорт и логистика, както и в областта на потребителските опаковки.

Принцип на действие

Принципът, на който се основават забележителните свойства на велпапето, най-лесно се обяснява с примера на стар детски трик. За фокус са ви необходими лист за тетрадка и три стъклени чаши. Поставете две чаши на масата на известно разстояние една от друга, поставете лист хартия върху тях и поканете публиката да постави третата чаша на този импровизиран „мост“, така че конструкцията да не се срути. Естествено, без да знае тайната, никой не може да се справи с тази задача. Сгънете лист хартия като акордеон, поставете го с краищата върху същите две чаши и внимателно поставете третото стъкло отгоре. Сгънат с акордеон лист хартия може лесно да издържи натоварване, което е непоносимо за плосък лист.

Ето как велпапето работи с товари. Гофрираният слой, поради своята форма, има повишена твърдост, която придава на целия лист от велпапе. Продължавайки експеримента с три чаши, можете леко да натиснете ръката си върху горното стъкло и в същото време да видите, че сгънатият лист на акордеона се „счупва“ на мястото, където акордеонът се изправя или, обратно, се сгъва. Именно поради тази причина гофрираният лист е залепен върху гладък лист, което предотвратява деформацията на „акордеона“ и му помага да поддържа своята твърдост. Така се получава двуслойна велпапе. Но не е само двуслоен.

Видове велпапе

Най-грубата класификация на велпапето се извършва по броя на слоевете, като се вземат предвид както гладките, така и велпапените слоеве.

Пример за лист от велпапе

Гофрираният слой се нарича fluting, от английското „flute“ – „бразда“, „бразда“. Гладкият слой се нарича лайнер, от английското „liner“ – „facing“. В този случай външният, преден слой често се нарича горен слой, където префиксът „отгоре“ означава „отгоре“.

И така, според броя на слоевете те биват:

Двуслоен велпапе (тип „D“)

Вече споменатият двуслоен велпапе се състои от един флейт и една облицовка. Най-често този вид велпапе се използва за производството на ударопоглъщащи уплътнения и опаковки за стъклени изделия. Сигурно неведнъж сте виждали в продажба лампи с нажежаема жичка или дневна светлина, опаковани в тръби от такъв картон. Предимството на двуслойния велпапе е именно рифеният слой, който не е покрит от облицовката от едната страна и създава ударопоглъщащ слой, който позволява опаковането на крехки продукти в него. Има и недостатък – двуслоен велпапе, демонстриращ добра твърдост на счупване в посоката на флигиране, няма абсолютно никаква твърдост при надлъжно огъване. Освен това лист от двуслоен велпапе просто се стреми да се навие на ролка.

Трислоен велпапе (тип „T“)

Липсата на твърдост вече е решена в трислойния велпапе. Две облицовки са просто залепени към флутинга от всяка страна. Може би това е най-разпространеният вид велпапе в света. Използва се във всички сфери на живота, използва се за изработка на потребителски опаковки и стандартни кутии. Тази гъвкавост се дължи на неговите механични характеристики. Наличието на две горни облицовки от всяка страна осигурява твърдост не само при огъване в посоката на флигиране, но и по време на изкривяване. Има обаче задачи, които поставят по-строги изисквания към велпапето. Следователно, типологията на велпапето не се ограничава до трислоен.

Петслоен велпапе (тип „P“)

Състои се от три облицовки, редуващи се с две навивки. Използва се при създаване на опаковки за тежки единици и в други случаи, когато готовият контейнер трябва да има повишена якост. Сигурно сте се сблъсквали с петслоен велпапе, когато сте купували големи домакински уреди – телевизор, пералня или климатик. Също така повечето от логистичните контейнери са направени от петслоен велпапе за обеми над средните и близки до големи, ако условията на работа не предполагат специални товари. За последния случай е предназначен следният тип.

Седемслоен велпапе (тип „C“)

Състои се от четири облицовки и три вдлъбнатини. Той има най-забележителните механични свойства от всички видове велпапе. Основното предназначение са едрогабаритни опаковъчни решения с подчертани носещи свойства на рамката. Седемслойните контейнери от велпапе издържат на високи натоварвания, перфектно понасят подреждане и перфектно издържат на спукване. По отношение на якостните характеристики се доближава до дървото и наскоро дори се използва за производството на специални екологични мебели.

Видовете велпапе, според руския стандарт, се наричат ​​според първите букви. D – двуслоен, T – трислоен и т.н. Буквата обикновено е последвана от индекс от две цифри, първото показва класа на велпапе, второто показва конкретна марка. Колкото по-голямо е числото, толкова по-високо е качеството на велпапето.

Флейтинг (гофриран слой)

Говорейки за типологията на велпапето, не може да се пренебрегне темата за класификацията на флейта. Те се отличават с дължина (t) и височина (h) на вълната. Флейтингите с определена стъпка и височина на вълната се обозначават с букви на латинската азбука.

В един лист от петслоен или седемслоен велпапе едновременно могат да присъстват флутинги с различни дължини на вълната и височини на вълната. Извън фазата, те по този начин осигуряват допълнителна твърдост на счупване на листа, когато се огъват по надлъжната линия на каналите.

Между другото, трябва да се разбере, че външният вид и механичните характеристики на велпапето зависят не само от броя на слоевете и вида на флутинга. До голяма степен тези фактори се влияят от това какъв материал е използван за производството.