Съвременната индустрия произвежда много видове хидроизолационни материали, които могат да се превърнат в пречка по пътя на водата. Всеки от тях има свои собствени нюанси на инсталиране, плюсове и минуси. Като цяло хидроизолацията може да се извърши по няколко начина:

Чрез инсталиране на специални филми;

По метод на боядисване;

Използване на проникващи материали;

Всяка опция за хидроизолация е по-приспособена към определени видове покриви. Например, проникващи материали и бои често се използват върху плоски бетонни покриви. Но има и универсални материали. Например, съвременните хидроизолационни филми могат да се полагат върху почти всеки тип покрив.

Покривът предпазва къщата от атмосферни валежи, така че хидроизолацията му трябва да бъде надеждна. Този проблем е особено актуален за изолирани покриви. Таванското и „топло“ таванско пространство трябва да бъдат надеждно защитени от проникване на влага. Хидроизолацията може да се направи по различни начини, всичко ще зависи от средствата, с които разполагате и от конструкцията на самия покрив. Основното нещо е да го направите ефективно.

Покривни видове хидроизолационни материали и тяхното използване

Мембранна хидроизолация на покрива

Избирайки начин за извършване на покривна хидроизолация, днес мнозина обръщат внимание на използването на различни филмови материали. Този метод, въпреки че ще изисква големи финансови разходи от вас, е най-ефективният. Хидроизолационните филмови материали включват следното:

PVC мембрани. Този ролков материал може да се използва на всякакъв вид покрив. Мембраната се състои от три слоя. Първият е цветен PVC, следван от армиран полистирол и накрая друг слой PVC;

PDM мембрани. Тази хидроизолация се използва при извити и извити покриви. Мембраната има дълъг експлоатационен живот и е лесна за сглобяване;

Дифузни мембрани. В зависимост от вида, този материал може да се използва върху различни видове покриви.

Хидроизолацията на филма се закрепва на мястото си с помощта на самонарезни винтове или чрез залепване. Струва си да се помни, че някои видове такъв материал (например микрооперативна дифузна мембрана) изискват въздушна междина. В допълнение към изброените материали, обикновената пластмасова обвивка често се използва за хидроизолация. Тази опция е по-евтина, но и доста ефективна.

Хидроизолацията може да се извърши и чрез боядисване. Тази опция е по-подходяща за плоски бетонни покриви. Като материал можете да използвате полимерни и битумни лакове, различни бои и емулсии. Самата работа се извършва ръчно (с помощта на четка или валяк) или с пистолет за пръскане. Покритието се нанася на няколко слоя и отгоре се поръсва с пясък. Трябва да се отбележи, че такава хидроизолация няма дълъг експлоатационен живот.

Като материал за хидроизолация на покриви може да се използва специално проникващо импрегниране. Такава защита се извършва върху суха, пореста повърхност.

Хидроизолация на покривна боя. Видове хидроизолационни материали.

Обикновено това са плоски покриви, изработени от бетон или друг твърд материал. В повечето случаи този метод не се използва в частното жилищно строителство.

При прилагане на метода на залепване на хидроизолация се използват рулонни и листови материали. Те включват покривен материал, фибростъкло, полиетилен и така нататък. Преди да започнете работа, е необходимо да се постигне абсолютна сухота на основата. След това върху повърхността се нанася битумен грунд и материалът се залепва към него.

Важно! Произвежда се много хидроизолационен материал. Преди да направите избор, си струва да се консултирате със специалисти. Факт е, че всеки вариант е подходящ за определен тип подслон. Филмовата хидроизолация се счита за най-универсалната. Съвременните мембранни материали са способни да задържат влагата дълго време и надеждно. Но тук е важно да се спазват всички правила за инсталиране.

Хидроизолация на покрива на къщата: експертни съвети

Монтажът на покривна хидроизолация е много важен момент. За да направите всичко правилно, трябва да следвате препоръките на професионалистите. Нека назовем най-важните, според експертите, точки:

При подреждането на скатен покрив хидроизолацията се монтира върху греди с щайга;

Монтажът се извършва хоризонтално. Първият ред се полага от корниза, след това по-високо по покрива;

Всеки ред хидроизолационен материал се припокрива с предишния. В същото време експертите препоръчват да се следва едно правило – колкото по-стръмен е наклонът на склона, толкова повече се припокрива; Видове хидроизолационни материали.

Фугите трябва да бъдат залепени с двустранна лента за пароизолация и хидроизолация или обработени с уплътнител.

Особено внимание трябва да се обърне на покривите, където металните керемиди се използват като покривен материал. Факт е, че такова покритие не е съвместимо с битумна хидроизолация. Ако металната плочка влезе в контакт с такъв изолационен слой, тя бързо ще се провали. За да не се случи това, при използване на битумна хидроизолация е задължително да се създаде въздушна междина.

Схема за покривен пай

Когато използвате метални керемиди, експертите препоръчват създаването на така наречения покривен пай. Включва слой пароизолация, изолация и хидроизолация. Този „пай“ ще помогне за значително изолиране на покрива. По време на монтажа е нежелателно хидроизолацията да влиза в контакт с изолацията, поради което между тези слоеве се създава въздушна междина.

Ако трябва да защитите плосък покрив, тогава има някои други тънкости, които си струва да знаете. Първо, за такъв случай са по-подходящи залепване, боядисване или метод, използващ проникващи материали. Второ, необходимо е да се даде на покрива лек наклон, така че водата да не се натрупва на едно място. В противен случай никаква хидроизолация няма да ви помогне. Самата работа трябва да се извършва на суха повърхност. В същото време, дори да направите всичко правилно, няма да постигнете дълъг експлоатационен живот на такава хидроизолация.