Изграждане на дървен покрив. Когато и стените, и покривът на сграда са изработени от един и същ материал, външният вид на такава сграда е уникален. 

Дървото е един от най -тарите строителни материали, които човечеството започва да използва; не без причина едно от първите покривни покрития е дърво. Оттогава са минали хиляди години. Хората не само не спряха активно да използват дървото за подреждане на покрива, напротив, наскоро започнаха да го използват все по -често. През това време обаче дървените покриви „направи си сам“ от най-простите и евтини се превърнаха в доста скъпи и сложни видове покриви.

Единственото нещо, което не се е променило: е твърдението, че покривите, изградени в съответствие със съвременните изисквания за покрива и използващи съвременни материали, ще служат десетки (а понякога и стотици) години и ще направят къщата да се откроява с оригиналния си вид .

За подреждане на дървен покрив те използват: Херпес зостер – тънка, не калибрирана дъска, отрязана от цяло стъбло на дърво – елша, смърч или трепетлика. Тес – иглолистни бордови дъски, по краищата на които понякога се прави проба. Херпес зостер – малки нарязани дъски със странични фуги (тип жлеб -шип).

Шиндел – дъска с неправилна форма, малка, нарязана, понякога наричана „дървени плочки“. Чипс – същите дъски като херпес зостер, но по -къси. Лемеж – прилича на херпес зостер, но с по -извити дъски (пирамидални или под формата на лопатка), долният разрез понякога е къдрав. Важно е да се има предвид, че дървените покриви се предлагат само с наклони с наклон от 18 до 90%.

И колкото по -голям е наклонът, толкова по -дълъг е експлоатационният живот на покрива, но и по -голям е разходът на дървесина.   

Дървеният покрив със собствените си ръце може да бъде изграден от различни видове дървени материали.

Освен това всички тези материали се различават значително и повечето от тях позволяват използването на няколко варианта за конструкцията на покривната ферма. 

Съществуват следните видове дървени покриви: 3 вида покриви с покритие от дъски

– припокриващи се, подредени, припокриващи се в 2 слоя, покриви с череп и чип.

Херпес зостер – един от най -трудните за изграждане на дървен покрив със собствените си ръце. Не си струва да се опитвате да го монтирате без достатъчен опит в изграждането на такива покриви.

Това покритие се състои от дъски с размери 40-70×10-15 cm, които най-често се набождат на ръка и по-рядко се нарязват.

Последният тип херпес зостер има грапава повърхност, която абсорбира добре влагата (по -интензивно от натрошената). Цялата структура на дървесните влакна е добре запазена в натрошената керемида. При дъската от керемида една от надлъжните, по-дълги страни се изрязва под клин с дебелина 0,3-0,5 см. От другата страна, чиято дебелина е 1,0-1,2 см, се прави жлеб с клин с дълбочина 1,0- 1,2 см. В началото на клина ширината на дъската е 0,5 см, а към края се стеснява до 0,3 мм.   

Херпес зостер се прави от различни видове дървесина – иглолистна, трепетликова или дъбова.

 Покривът от херпес зостер се полага върху обвивката, изработена от греди 4×4, 5×5 cm, стълбове или върху плътна алея. 

Стъпката на режещите елементи е 1/3 от дължината на дъските от керемиди. В редовете от керемиди жлебовете са хоризонтално обърнати на една страна. Тясната част на дъската от чакъл отива в жлеба на съседната херпес зостер. Ръбът на всяка керемида отгоре, след като се постави на мястото си, е прикован към щайгата. За някои видове дървесни материали се използват различни гвоздеи: медни

за дървени елементи от кедър или лиственица, тъй като те са най -подходящи за тях на цвят, за всички други видове дърво – поцинковани.

Херпес зостер се поставя върху покрива на селскостопански сгради, фронтони от всякакъв покрив или беседки

– на 2 слоя, на покривите на жилищни сгради –

на 3 реда, и много рядко, за повишаване на надеждността – на 4 слоя.

Дъските се поставят на слоеве по такъв начин, че всеки следващ ред да обхваща 1/2 предишния – с 2 слоя, 2/3 – с 3 слоя и ¾ – с 4 слоя. Горната част на керемидата, прикована към ламелите на обвивката, е леко завързана. Това намалява дебелината на покрива. Редовете са раздалечени, когато ръбът на реда от херпес зостер отгоре се вписва в средата на реда от херпес зостер в долната част.

Вдлъбнатите покривни фуги (или канали) се полагат под формата на вентилатор. За това херпес зостерът се намалява от тясната страна към дъното с необходимия ъгъл, така че дъската да е трапецовидна. 

Преди монтажа на дървен покрив се извършва антисептична обработка и, разбира се, импрегниране с противопожарна смес (огнеупорна).

Покривите от керемиди и лемежи се издигат подобно на покривите от керемиди. Разликата между двата вида покриви, покрити със собствените им ръце, е, че те са по -малко дълги елементи

– 20-40 см, така че под тях трябва да направите стъпката на гредите на обшивката по -малка.

На страничните стени на елементи от тези видове покриви няма изрези, конуси или канали, но те са поставени от край до край. Полагането обаче не се извършва плътно, има пролука в хоризонталните редове между дъските – около 0,3-0,5 см. Това се прави така, че когато покритието се намокри и набъбне, да не изкриви покрива. 

Когато се монтират по този начин, керемидите се набъбват с увеличаване на влажността, затваряйки всички отвори и празнини. Когато изсъхнат, дървените елементи се свиват, като отново се увеличават празнините, които осигуряват отлична вентилация в таванското пространство. Важно е да се има предвид, че най -оброто дърво за всеки елемент от дървен покрив е лиственица. Той има висока плътност, съдържа много смола, не гние и има красива дървесна структура. И най -важното е, че е доста евтино.