Изборът на покривни материали днес е необичайно широк, така че е необходимо да се изхожда не само от практически, но и от естетически съображения и да не се опитвате да спестите особено – красивият покрив прави всяка сграда по-привлекателна и ще продължи по-дълго.

Основното обаче е да направите правилния избор във всеки отделен случай. Какъв покрив да изберете за вашия дом? Никой професионалист не може да даде универсален съвет.

Най-често срещаните видове покривни материали за покриви на селски дървени къщи, летни вили и вили днес са:

– азбестоциментови шисти;

– еврошисти (ондулин, битумни влакнести листове, цветни полимерни шисти и др.);

– керамопласт;

– профилирана и плоска ламарина;

– метална плочка;

Използват се и меки покривни материали:

– валцувани материали (покривен материал, пергамин, синтетични модификации на покривен материал, полимерни мембрани и др.);

– парчета покривни материали (естествени керемиди, полимерни керемиди, меки керемиди и др.);

– битумни и полимерни мастики.

Има много различни естествени и синтетични материали, използвани за покриви, но те се използват много по-рядко.

Изборът на покривен материал. Азбестоциментови шисти.

Финансовата страна на избора на шисти като материал за покриви преобладава в икономичната класа на сградите.

Шистите се закрепват с пирони или специални винтове (с поцинковани шайби). За да се предотврати изтичането на покрива в точките на закрепване, е необходимо да се оградят херметични гумени уплътнения.

Значителен недостатък на покривите от шисти е използването само на скатни покриви (за предпочитане със стръмен наклон) и кратък експлоатационен живот.

Покривът от велпапе ще ви издържи до 15 години и дори по-дълго, ако е боядисан.

При атмосферни влияния върху плочата се появяват микропукнатини, ако в тях попадне вода, тогава по време на първите слани се получава „разкъсване“ на шистите – пукнатините стават големи и плочата се срутва.

В съвременното производство азбестоциментовите покривни листове се оцветяват допълнително с различни пигменти, за да се увеличи експлоатационният им живот и да се подобрят декоративните им свойства. Благодарение на оцветяването върху плочата се образува защитен слой. Повишава устойчивостта на замръзване, предпазва от разрушаване и намалява водопоглъщането.

Благодарение на този слой шистите ще издържат 1,5 пъти по-дълго и отделянето на азбест в атмосферата е по-малко интензивно. Модерният покрив от шисти не се ограничава до сивото, възможни са всякакви цветове и нюанси.

Изборът на покривен материал – еврошифер

Веднъж открита, формата на гофриран покривен лист се използва активно и от производителите на друг материал – така наречения еврошифер.

Еврошиферът има висока якост, а също така е устойчив на тежки студове и високи температури, достигащи до 110-115 градуса.

Материалът е много гъвкав – може да се използва върху извити, извити покривни повърхности. Преди всичко, еврошистите са подходящи за изграждане на селски къщи и нискоетажни сгради, идеални за временни покриви.

Еврошифер – рентабилен, най-простият от всички покриви. Предимствата му в сравнение с азбестоцимента са по-ниско тегло и безвредност.

Името на популярната марка Euroslate – Ondulin, която е известна от повече от половин век, се превърна в нарицателно. Ондулиновите листове са изработени от органични влакна (картон, целулоза – всички с добавки), които са импрегнирани с битум при високо налягане и висока температура.

От предната страна листовете от одулин се обработват със смола и боя, благодарение на което стават още по-здрави, по-надеждни и по-приятни на външен вид. Водоотблъскващите свойства на битума се подобряват от светлоустойчиво бояджийно покритие в широка гама от цветове.

Ниската цена и достатъчните хидроизолационни свойства позволяват използването му като субстрат за плочки. Битумните листове могат да се огъват. Гаранция 15-20 години. Срокът на експлоатация може да бъде повече от 50 години.

Категорията „Еврослайд“ включва и продукти от BITUWELL (Германия), ONDURA (САЩ), GUTTANIT (Швейцария).

Това са гофрирани листове от пресовани органични влакна, импрегнирани под вакуум с битум.

Има още една подобрена версия на еврошифера – циментово-влакнести шисти, в които вместо азбестови влакна се използват растителни (целулоза и юта), минерални (фибростъкло и базалтови влакна) и синтетични (поливинил и полиакрилонитрил) влакна.

Тази група включва например продуктите на немската компания ETERNIT, която някога е произвеждала плоски керемиди на базата на азбест („Eternite“), а сега се е насочила към производството на перфектен за околната среда покривен материал.

Напоследък са популярни листове, изработени от хомогенен полимер, той е направен от PVC състав чрез екструдиране, след което листът е гофриран. Този покривен материал също се нарича популярно еврошисти.

Неговите предимства: висока якост, леко тегло, огнеустойчивост, устойчивост на алкална и киселинна среда, екологичност, издръжливост и разнообразие от нюанси. Единственото „но“: поне 15% трябва да имат наклон на покрива.

Filisol може да служи като пример за такова покритие. Основата е стъклени влакна или полиестерен материал, импрегниран и двустранно покрит с термопластичен еластомер.

Изборът на покривен материал. Керамопласт

Покривният материал keramoplast е достоен вътрешен представител сред голям брой съвременни вносни строителни материали. Той има много достойни характеристики в своя сегмент.

Въпреки факта, че keramoplast съдържа синтетични компоненти, той съдържа и естествена съставка, която действа като специална добавка. Това ни позволява да наречем керамопласта екологичен строителен материал.

Керамопластът е изработен от полимерни материали със специални добавки. Материалът се произвежда под формата на покривни вълнообразни листове с дебелина 3 и 4,5 мм.

Керамопластът има гладка или текстурирана листова повърхност.

Процесът на производство на керамопласт се състои във факта, че под въздействието на високи температури синтетични и естествени компоненти се оформят в покривен материал с висока якост, който може да издържи на топлина, студ, дъжд, сняг и вятър.

Също така отбелязваме, че керамопластът не съдържа вредни вещества, като битум, азбест, не съдържа феноли.

Керамопластът е боядисан по цялата дебелина на листа и следователно не избледнява при продължителна употреба.

Керамопластът има много висока специфична якост – 1500 kg / m3 с доста ниско тегло – 9 kg за лист с дебелина 3 mm. Освен това материалът е напълно водоустойчив и има висока устойчивост на замръзване – 164 цикъла.

Керамопласт може да се използва не само за покриви, но и за довършване на стените на сградата отвън и отвътре, както и ограда.Всичко зависи от вашето въображение и уменията на работниците. Изборът на покривен материал е важен!

За 10 години работа производителят е получил множество положителни отзиви. Например, ако сравним метални плочки и керамични плочки, тогава последните, при равни други условия, не издават шум и не натрупват статично електричество.

Освен това, поради високия вискозитет, покривът от керамопласт издържа по-високи натоварвания от металните керемиди или велпапе.

Изборът: ондулин или керамопласт, последният се подкрепя от факта, че ондулинът е по-малко издръжлив, не можете да ходите по него. При горещо време ондулинът омекотява и се реже трудно.

Освен това монтажът на керамопласт изисква два пъти по-малко крепежни елементи за един лист от монтажа на ондулин.

В следващата статия очаквайте и описание на много други видове материали за покрива на вашия дом!