Сред огромното разнообразие от покривни материали, металният покрив за къщата е особено популярен. Какви са предимствата?

Този вариант на покрив има редица предимства, основното от които е надеждността. Освен това днес, в допълнение към традиционните метални покрития, се появиха нови видове материали с полимерни покрития. Такива покрития не само подобряват външния вид на покрива, но и повишават неговите защитни качества. Металните покриви са печеливши, надеждни и красиви. Малко вероятно е днес да има собственик, който да не е съгласен с горното твърдение.

Наистина е трудно да се намери покривен материал, който има по-добри якостни характеристики от металните покрития. И благодарение на разнообразието от опции, металните покриви на къщите могат да имат най-разнообразен вид, така че всеки собственик може да направи своето покривно покритие различно от другите.

Видове метални покриви. Какви са предимствата?

Цялото разнообразие от метални покривни материали може да бъде разделено на две групи:

Плоски или листови покрития, които се сглобяват по шевна технология.

Разнообразие от метални профили за покрива. Тази група материали включва велпапе, както и метални плочки.

По вид на материала металните покриви могат да бъдат разделени на:

Стоманени капаци. Този вариант на покривен материал се използва най-често поради достъпната цена.

Съвет! Защитните покрития се използват за защита на стоманените покрития от корозия. Обикновено това са цинкови покрития, но напоследък по-често се нанася допълнителен защитен слой от полимер.

Покрития от цветни метали. Днес се използват покривни материали от мед, алуминий, цинк-титан.

Характеристики на най-популярния метален покрив. Какви са предимствата?

Помислете за характеристиките на най-популярните опции за метални покривни материали.

Поцинкована гладка стомана

Поцинкованата покривна стомана е материал, който вече се е утвърдил на пазара като надеждно покритие, което може да издържи 20-30 години. Този тип покривен материал се произвежда в съответствие с GOST 14918-80. Основни размери:

Дебелина – 0,5-0,8 мм;

Ширина – 51-125см

Дължина – 71-300см.

Поцинкованата стомана е устойчив на корозия материал поради наличието на цинков слой, който трябва да бъде с дебелина най-малко 0,02 мм. Цинков слой се нанася върху стоманената основа чрез електролитно отлагане или горещ метод – чрез потапяне на подготвените стоманени листове във вана с разтопен цинк.

Горещо поцинкованото цинково покритие е по-устойчиво и запазва защитните си свойства по-дълго.

При транспортиране на материала и по време на монтажа му трябва да се работи изключително внимателно, за да се предотврати повреда на цинковия слой. В противен случай на мястото на повреда бързо ще се образува корозионен център, който ще унищожи материала. За да придадете на покрива от поцинкована стомана по-привлекателен външен вид, както и за допълнителна защита, се препоръчва редовно боядисване на покритието.

По време на процеса на монтаж, поцинкованите метални листове за покрива се свързват помежду си чрез образуване на гънки – фуги, при които ръбът на един лист е огънат около ръба на друг.

За закрепване на покритието към щайгата се използват скоби. Какви? Ленти, които се изрязват от същата стомана. Лентите се сгъват от едната страна. На мястото на завоя те се приковават към щайгата, а правата част на скобата се използва за създаване на гънка, свързваща стоманените листове, положени върху покрива.

Профилирани листове

Профилираните листове се произвеждат чрез студено валцуване на стоманени листове, за да образуват линеен профил. Профилираният лист може да има гофриране с различни форми. Какви? Най-често за покриви се използва материал с трапецовидна, правоъгълна или вълнообразна форма.

Декингът може да бъде направен от поцинкована стомана, но е по-практично да се използва материал с полимерно покритие за покриване на частни къщи. Тази версия на велпапе изглежда по-привлекателна и е по-устойчива на външни влияния.

Професионалната настилка се издава в голям асортимент. За покриване на покрива по правило се използва стенна велпапе (означена със символа „C“) с максимална (21-35 mm) височина на гофрирането или универсален тип материал (маркиран с буквите „HC“). Дебелината на покривната велпапе варира между 0,5-0,7 мм.

Ширината на листовете материал може да варира между 75 – 115 см, а дължината се избира от клиента според размера на наклоните на покрива, който ще бъде оборудван. Максималната дължина на листа е 12 метра. Покривът се монтира от профилиран лист чрез полагане на материала върху дървена щайга. Закрепете листовете с покривни винтове