На строителния пазар има три основни вида керамични плочки.

Естествен. Този материал има матово покритие. Цветът винаги е един и същ – червено-кафяв поради наличието на голямо количество желязо в глината, което й придава този нюанс по време на процеса на изпичане. Цветът може да се промени с течение на времето поради по-нататъшно окисление на желязото. Шиндлите са покрити с патина, която не само прави материала зеленикаво-сив, но и повишава здравината му. Препоръчително е да изберете естествени плочки, ако искате къщата ви да наподобява средновековен замък.

Ангобиран. Преди изпичане този тип плочки се покриват със смес от вода, прахообразна глина и оцветители, като цветът не се появява веднага, а едва след края на високата температура. Ангобираните плочки са идеални за декориране на парцел в класически или селски стил. Не избледнява и не се напуква с времето.

Остъклен. Глазурата е стъклено вещество, което се нанася върху плочките преди изпичане. При излагане на високи температури се втвърдява, което прави повърхността на плочките лъскава. Този вид материал има по-естетичен вид и по-добри хидроизолационни свойства. Методът на обработка ви позволява да придадете на покритието всякакъв цвят.

КЕРАМИЧНИ ПОКРИВИ ПАТ

Висококачественото подреждане на покрив от керамични плочки е възможно само при наличие на всички слоеве на покривната торта. За керамичните плочки има следния дизайн.

Рафтова система.

Парна бариера. Задържа изпаренията от жилищните помещения, не им позволява да преминават към изолацията. Закопчава се с припокриване от 10 см вертикално и хоризонтално. Препоръчително е да залепите местата на припокриване със специална изолационна лента и да фиксирате самия материал с летви.

Топлоизолация. Необходимо е да се постави изолацията между гредите, като минималната дебелина на материала трябва да бъде 150 мм. Под керамичните плочки може да се постави минерална или стъклена вата.

Хидроизолация. Предпазва изолацията от външна влага и конденз. В зависимост от вида на хидроизолационния материал може да се наложи вентилационна междина. При използване на хидроизолационен филм с микроперфорация между изолацията и хидроизолацията трябва да се остави разстояние от 2–4 см. При монтиране на супердифузно фолио не е необходимо пространство за вентилация.

Обшивка и контраобшивка. Тези елементи осигуряват вентилационна междина в подпокривното пространство, което предотвратява образуването на конденз под керемидите.

Керамични плочки.

Покривна торта за керамични плочки

Покривната торта за керамични плочки има традиционна структура, но голямото тегло на материала изисква задължително укрепване на рафтовата система

ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Не са необходими специални инструменти за полагане на керамични плочки. Частите се произвеждат със специални отвори за самонарезни винтове, през които трябва да закрепите плочките към решетка. Ето защо, преди да поставите покрива, трябва да подготвите отвертка, ниво на сградата и шлайф с каменен диск за рязане на елементи.

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА МАТЕРИАЛ

Много важна стъпка е да се изчисли необходимото количество керамични плочки. Когато изчислявате, трябва да вземете предвид:

припокриването, с което е положен материалът – зависи от ъгъла на наклон;

полезната дължина на материала (размерът на припокриването трябва да се извади от общата дължина на плочката);

полезна ширина (посочена в техническата документация).

Самият процес на изчисление протича в следната последователност.

Определя се броят на частите в хоризонтален ред. За да направите това, дължината на покрива трябва да бъде разделена на използваемата ширина. Например, ако дължината на покрива е 6 м, а полезната ширина на плочките е 30 см, тогава един хоризонтален ред ще отнеме 600/30 = 20 елемента от керамични плочки.

Броят на редовете се изчислява. За това височината на покрива трябва да бъде разделена на използваемата дължина. Например, нека дължината на покрива е 5 м, ъгълът му на наклон е 25 градуса, а размерът на припокриването е 7,5 см. Тогава дължината на плочките, като се вземе предвид припокриването (полезната дължина), е 42 – 7,5 = 34,5 см, а броят на редовете – 500 / 34,5 = 15 (стойността винаги се закръглява нагоре).

Като знаете броя на редовете и броя на елементите във всеки ред, можете да изчислите общото изискване за материал: 15 ∙ 20 = 300 бр. Към тази сума трябва да добавите 10% за бой и рязане. По този начин, за да се припокрие разглежданият покрив, ще са необходими 300 ∙ 1,1 = 330 елемента от керамични плочки.