С течение на времето, под въздействието на околната среда, покривът може да бъде повреден. Тогава е необходим независимият му от керемидите ремонт. Факторите, които влияят върху състоянието на керемиден покрив са много. А за ремонта му е необходимо да се знае причината за проблемите и начините за отстраняването им.

Причини за неизправности

Като начало си струва да помислите защо покривът губи своите характеристики. По-специално, ние отбелязваме, че правилно положените плочки могат да издържат повече от 100 години. Директно проблемите с покрива започват поради следните причини:

Поради неправилно положена зидария и поради дълъг експлоатационен живот, покритието на плочките е повредено:

отделни тухли се разслояват или се напукват.

По време на монтажа е възможно повреда на хидроизолацията.

Неправилна грижа за повърхността.

Неправилно избран материал за определени климатични условия.

И това далеч не са всички фактори, които могат да повлияят на бързото излизане от експлоатация на целия покрив. Но този проблем трябва да бъде решен и за да поправите керемиден покрив, трябва да се справите с основните видове щети.

Видове повреди на покрива

Доста често керемидите са подложени на напукване и разслояване. Причината за това могат да бъдат както естествени фактори, така и нарушение на технологията на полагане. По-специално могат да се разграничат няколко фактора:

При силни температурни колебания плочките първо се свиват рязко. След което също бързо се разширяват, в резултат на което могат да се появят пукнатини и счупвания. По-специално, такива повреди са от значение за съединения с тръби, хребети, антенни стойки и други подобни области.
Също така, спазването на технологията на полагане играе важна роля. Всякакви нарушения, като неправилно изчисление, грешки в проектирането на наклона на склоновете, малко разстояние между летвите или недостатъчно голяма празнина. Всичко това създава екстремни условия на работа, в резултат на което се образува силно напрежение между елементите. Тези фактори значително съкращават живота на материала и също така го правят по-податлив на повреди.
Има и механични повреди, които се получават при падане на клони върху покрива, както и при почистване на сняг от него.
И последната първопричина може да бъде увреждане на хидроизолацията, разпадане на варов разтвор и остаряване на материала.

В по-голямата си част покривът може да бъде фиксиран чрез замяна на цялото покритие или на отделните му части. Но преди да предприемете действия, е необходимо да се идентифицира причината за повредата, за която се извършва първоначална проверка на покритието.

Оглед и анализ на състоянието на керемиден покрив

Преди да се пристъпи към цялостен ремонт, е необходимо да се извърши задълбочена проверка на покритието, за да се идентифицират причините за повредата.

На първо място, проверете покритието отвътре, на тавана: проверете състоянието на рафтовата система, гредите. Ако има течове (мокри петна), посочете местоположението на проблема.
Ако има само едно място на теч, тогава причината най-вероятно се крие в пукнатина в плочките или повреда на хидроизолацията на определено място.
Ако има много такива места, това е основният индикатор за нарушение на технологията на полагане или нискокачествено покритие.

Имайте предвид, че проверката се препоръчва да се извърши веднага след преминаване на дъжда или по време на него.

Следващата стъпка е външната диагностика. Необходимо е да се провери състоянието на плочките, като се изследват за пукнатини и стружки. Също така си струва да се обърне внимание на ставите на плочките към други елементи.

Когато се установи причината за повредата, можете да започнете да я елиминирате.

Подмяна на единични участъци от херпес зостер. Керемиден покрив

Ако се открие проблем в една част от покрива, тя трябва да бъде заменена. Самият процес е доста прост.

Отделни участъци от подовата настилка от плочки със собствените си ръце трябва да бъдат заменени от таванската страна.
Преди всичко е необходимо да премахнете плочките, лежащи отгоре и вдясно от повредените плочки.
За да ги премахнете, натиснете дървени клинове в пролуките между горната и съседните плочки. Това се прави, за да не се премахнат напълно, а само временно да се повдигнат.

Сега трябва да извадите повредената плочка с мистрия и да я премахнете, като я издърпате към себе си, след което я плъзнете наляво.
Поставете нов на негово място. Важно е да вземете елемент от същата партида, така че да пасне ясно в ключалката и да се закачи за направляващата шина.
Сега премахнете коловете.

Последната стъпка е да нанесете варов разтвор върху фугите.
Имайте предвид, че ще бъде по-лесно да вършите работата заедно. По този начин един човек ще повдигне цели площи, а вторият ще замени повредената плочка в този момент.

Също така, не забравяйте, че при голям наклон на покрива той може да бъде фиксиран с болтове или тел, който ще трябва да се развие. В противен случай, дори и с това фиксиране, подмяната се извършва по същия начин.

Освен това трябва да се каже, че малките пукнатини и пукнатини, образувани върху подовата настилка от плочки, могат да бъдат ремонтирани. Изисква се специално решение, което придава еластичност на фугите. Това впоследствие ще предпази херпес зостер от възможни повреди. Бързо втвърдяващ циментов разтвор не се препоръчва за тези цели.

Посоченият разтвор може да се приготви от 1 част вар, 3 части фин пясък и натрошен кълч. Всички горепосочени съставки трябва да се смесят и да се използват за покриване на фуги на керемиди на покрива (при завършване на всички хоризонтални фуги).