Използването на мансардните пространства в домовете е един от най-лесните начини да получите допълнителна площ. И има две основни предимства. Първо: с правилния подход към конструкцията е доста подходящо за всякакви условия на работа; второ, цената на такова жилище е много по-изгодна, отколкото при изграждането на пълноценен етаж.

Днес ще представим малка инструкция за това какви могат да бъдат таванските стаи, чийто дизайн и интериор се извършват в съответствие с характеристиките на таванските пространства. Помислете какви функции могат да изпълняват тези стаи и какви архитектурни стилове ще изглеждат най-подходящи в тях.

Дизайнът на мансардните пространства и тяхното влияние върху интериора

От помещенията, разположени на пълноценни етажи, таванското помещение се различава по геометричната форма на стените и тавана, които се образуват поради конфигурацията на покрива. Тя е тази, която задава тона на финала и често определя стила на интериора. Нека първо поговорим за покрива.

форма на покрива

В напречно сечение покривът може да бъде триъгълен, трапецовиден или счупен. В някои случаи покривът може да бъде и конусовиден – над ротондата или еркера на къщата.

В случай на дизайн на фронтон, леко огънат покрив. Тези покриви крият втрешното пространство, следователно, образуват помещения от него и имат най-малка област.

В случай на бедро, усукване, удвояване на окачването и накланяне на крака, образувайки допълнително пространство на тавана. Такава покривна конструкция е  най-комфортна за подреждане на обитаеми помещения под тях.

Stupen (асиметричен) обрат, в зависимост от конкретната форма, те могат и да образуват доста просторни полета.

В последния случай таванското помещение има леко разширение, което може да се основава или на греди, стърчащи извън фасадата, или на колони. По този начин на тавана често се подреждат балкони или тераси.

Друга особеност на помещенията, разположени в подпокривното пространство, е фактът, че таванските интериори могат да бъдат проектирани, като се вземат предвид видимите елементи на системата от ферми.

Гредите са, разбира се, метални – в този случай те обикновено са скрити вътре в конструкцията. Но в частните къщи те по-често са все още дървени.

Съответно, изборът на стила, в който е проектиран интериорът на таванското помещение, трябва като минимум да предвиди наличието на такива елементи в дизайна.

Дизайнът на мансардните пространства. Прозорец

Дизайнерски характеристики на помещенията, разположени под покрива. Те включват прозорци, които рядко са големи на тавана.

За да се осигури необходимото ниво на изолация в помещенията, отворите за прозорци често се подреждат точно в покривните склонове. Обикновено такива прозорци са доста малки по размер, имат тясна, удължена форма.

Освен това покривните прозорци също са наклонени, така че не можете да закачите обикновени завеси върху тях. Така че, дизайнът на такива помещения трябва да вземе предвид всички тези характеристики.

Броят на прозорците, както и опциите за вътрешно осветление се проектират въз основа на предназначението на помещенията.

Ако спалните са подредени на тавана, което най-често се среща в типични проекти, тогава тези стаи не се нуждаят от много естествена светлина. Липсата му просто се компенсира от предимно бяла гарнитура.

За работилница или домашен офис могат да се осигурят няколко реда прозорци на покрива или на фронтона, което ще позволи да преминават големи потоци светлина. Или фронтонът може да бъде напълно остъклен.

Интериорът на тавана, в който се намират детските стаи, може изобщо да не предвижда прозорци в стените, тъй като те представляват известна степен на опасност за децата.

В такива случаи прозорците на покрива са най-добрият изход – децата няма да достигнат до тях и родителите могат да бъдат спокойни. Ако на покрива няма прозорци, тогава ще трябва да ги монтирате в стената, но с неотварящи се крила. Като алтернатива може да се предвиди малък отвор за вентилация.

Е, що се отнася до дневните и други стаи, прозорците могат да бъдат всякакви, до панорамни прозорци.