Най-популярните меки материали за покриви не са нищо повече от платна, изработени от картон или други не гниещи материали (полиестер, фибростъкло, фибростъкло), които са покрити с битум или неговата смес с полимер.

Битумно-полимерните материали се разделят на:

– APP модифициран (съдържа 25% или повече APP полимер). Тези материали имат повишена устойчивост на топлина;

– SBS-модифициран (най-малко 10-12% полимер). Тези материали са много еластични дори при минусови температури.

APP материалите се използват в горещ климат; в условията на руския широк годишен температурен диапазон е по-добре да се използват SBS материали.

Меки покривни материали

Покривни битумни рулонни материали

Това са много видове покривен материал на основата на картон, фолгоизол и металоизол се използват за плоски покриви и за паро- и хидроизолация. Облицовка и покривен покривен филц покриват плоски и скатни покриви.

Значителен недостатък на такива покриви е краткият експлоатационен живот (3-5 години).

Валцуваните битумни материали са много чувствителни към всички атмосферни явления: температурни разлики, валежи и ултравиолетови лъчи.

Следователно, такова покритие е краткотрайно (максимум 5-7 години). Първоначалната евтиност на такъв покрив впоследствие ще доведе до значителни финансови разходи.

По-качествени ролкови материали, в които има слой от фолио фолио изол и метален изол.

За долен и горен покривен килим и хидроизолация на много строителни конструкции се използват ролкови материали на нетъкана основа от фибростъкло, полиестер и фибростъкло: хидростеклоизол, стъклен бит, бикрост, рубемаст, линокром, стъклена мачта, бикрост, рубестек и други.

Благодарение на полимерния компонент, тези ролкови материали са по-издръжливи. Валцуваните платна са залепени към основата с мастика.

Ролковите материали могат да се използват върху скатни (наклон до 25%) и плоски покриви. Ако наклонът на покрива е голям, тогава при високи температури е възможно подхлъзване на покритието.

Значителен недостатък на полимерно-битумните ролкови материали:

– изисква многослоен покрив, с използване на каменни стърготини и чакъл.

Уголът PSP се залепва към основата чрез припокриване на газови горелки. Такъв покрив ще продължи повече от 15 години. За долните слоеве на покривната торта се използва rubemast.

Битумно-полимерните материали на незагниваща основа се модифицират с каучук, еластомери, термопласти, термопластични еластомери.

Те включват: изопласт, бикроеласт, бикропласт, атактон, мостопластелабит, стъклена мачта Т, днепрофлекс, луберит, филизол, термофлекс, днепромаст.

Такива материали не са нищо повече от двустранно нанасяне на битумно-полимерно свързващо вещество върху полиестерна основа или стъкло.

Защитният слой от такива материали е превръзка от различни видове. И така, едрозърнест или люспест топинг от горната страна и дребнозърнест от вътрешната страна на Bikroplast-100 K, Bikroplast-130 K. Използват се за горен покривен килим.

Топлоустойчивостта на материала е не по-ниска от 90°C. Има три степени на материала: „B“ – за горния слой на покрива, „H“ – за долния слой и „Super“ – за покрития в един слой.

Еднослойните покрития на основата на каучук или петролни смоли не съдържат битум, наричат ​​се още мембранни покрития. Те са базирани на различни видове каучук или петролни смоли.

Такива мембранни материали могат да се използват на всякакви покриви, включително скатни с голям наклон. Еднослойна мембрана се полага върху покрива без залепване, както и с лепило или битум.

Всички горепосочени материали са подходящи за използване в руския климат. Те са издръжливи, здрави, водоустойчиви, топлоустойчиви, лесни за поставяне при всяка температура на всякакви повърхности.

Срокът на експлоатация на такива материали е повече от 20 години. Те са еластични дори при ниски температури.

Битумни меки плочки

Друга точка на пресичане на двата клона на еволюцията на покривите може да се счита за битумни или гъвкави керемиди. Появата му беше технологичен взрив, предвещаващ голямо бъдеще.

Този модерен, богат на функции материал се нарича още покривни керемиди, керемиди или керемиди.

Основният компонент на гъвкавата плочка е фибростъкло (нетъкан), който е импрегниран с хидроизолационен слой от SBS-битум. Едната страна на плочката е боядисана в красиви шисти цветове, благодарение на които плочката има много красив външен вид и има надеждна защита срещу въздействието на различни атмосферни валежи.

Херметичността се осигурява от долния самозалепващ слой, изработен от модифициран битум, който издържа на температурни промени от -70 до +130 градуса по Целзий.

Битумните керемиди са подобни по структура и състав на валцувани битумни материали.

Плочката се нарича, защото представлява малки плоски листове с фигурни изрези по единия ръб, имитиращи плочки. Предната повърхност на плочките е поръсена с цветен камък или минерални стърготини.

Благодарение на непрекъснатото залепване и припокриване, шевовете се припокриват, главите на монтажните пирони стават невидими, а покривът е напълно непроницаем.

Битумните керемиди се полагат върху скатни покриви с всякаква форма с наклон най-малко 120 – както на изпъкнали, така и на вдлъбнати повърхности до куполи и лукови покриви. Плочките пасват добре на фугите, така че количеството на отпадъците е минимално.

Меката плочка е издръжлива, има малко тегло, устойчива е на замръзване, корозия и гниене.

Покривът не изисква специални грижи и сложни ремонти – достатъчно е да смените повредените меки плочки.

Няма много недостатъци:

– Първо, става много горещо на слънце. От една страна, това е добре, тъй като омекотяващата му основа е споена една с друга и не дава на водата нито един шанс да проникне в стаята.

– Второ, това е податливостта на гъвкавите плочки към повреди – чупи се доста лесно. Този недостатък лесно се компенсира чрез полагане на солидна основа от OSB плочи, върху които се монтира мек покрив.

– На трето място, цената на такъв покрив може да се припише на недостатъците на този материал. Заедно с всички допълнителни материали(OSB, изолация с хидро и вятърни бариери) е по-скъпо от метален покрив.

Някои производители покриват предния слой с медни плочи, което разширява възможностите за дизайн и прави керемидите по-издръжливи.

Плочките са лесни за монтаж благодарение на тази гъвкава основа, минимални отпадъци, удобни за използване на покриви със сложни конфигурации. Поради наличието на различни цветове, такъв гъвкав покрив допълва различни интериори и архитектурни решения, добавяйки уникален облик на вашия дом.

На покриви с наклон от 12 до 180 хидроизолационен килим от валцуван материал се полага по цялата площ на склона; с наклон над 180 се монтира само на места на възможни течове – в хребети, долини, по корнизни надвеси и в краищата.

Полагането на такъв покрив е доста просто: вътрешността на меките плочки, като правило, има лепкав слой, защитен от силиконов филм. Достатъчно е да премахнете филма и да го залепите върху постелката. Вярно е, че частта, която е по-близо до билото, все още трябва да бъде закована.

Обикновено меки херпес зостер имат 30 години гаранция (проверете спецификациите на производителя), а на практика дори повече от 30 години.

През времето, през което се използва, гъвкавите керемиди като покривен материал за покрива са се показали по най-добрия начин с уникалните си качествени характеристики, като лекота, водоустойчивост и добра звукоизолация.

Меки покриви – отлична и евтина алтернатива на металния покрив.

Абсолютно идеален или универсален материал за покриви не съществува, но няма критерий за определяне на тази идеалност. Едно нещо е важно: материалът за покрива трябва да бъде балансиран с фермовата система, други елементи на покрива и сградата като цяло.