Мек покрив – пълноценна алтернатива на стандартните покрития, имащ по-високи технически характеристики, лекота на монтаж и достъпна цена. В тази статия ще опиша подробни инструкции за инсталиране на мек покрив.

Какво е мек покрив ?

Меките покриви са два вида:

Рол покривът има формата на мек лист, който се нарязва на необходимите размери. Херпес зостер има вид на херпес зостер и е положен по подобен начин.

Мек покрив е направен от листове от фибростъкло, импрегнирани от двете страни с битум.

Основните предимства са следните:

Процес на инсталиране-в сравнение с други видове покриви, той е по-прост и има ясна последователност от стъпки;

Стегнатост – след монтажа покривните листове прилепват плътно към повърхността на покрива и залепват шевовете заедно;

Липса на последици от влиянието на околната среда – тъй като освен основния състав, мекият покрив има някои специфични добавки, насочени към защитните функции на материала. По този начин той не е податлив на топене и разпръскване при излагане на високи температури, а също така запазва еластичните си свойства при студ и замръзване;

Сравнително ниската цена е важен компонент, който е важен за всеки вид ремонт и строителство.

Характеристики на монтаж на мек покрив

Температурата при полагане на мек покрив трябва да бъде над + 50 C и в идеалния случай времето да е достатъчно топло и сухо. Бъдещата херметичност на цялата конструкция зависи от това.

Особено важно е да се наблюдава наличието на топло или горещо време при използване на меки плочки със самозалепващ се слой. В този случай залепването на повърхностите на листовете и покрива се има предвид по естествен начин от нагряването на слънцето.

Забележка

Когато монтирате мек покрив при температура над + 25º, покривният материал трябва да бъде скрит от пряка слънчева светлина, при нагряване той омекотява, което от своя страна значително усложнява монтажа.

В други случаи е предвидено използването на битумна мастика и газова горелка.

Нашите работи с описание

Инструкциите за полагане на мек покрив, които ще дам по-долу, ще се основават на примера с битумни керемиди и ще включват няколко последователни етапа, без които е невъзможно да се постигне пълноценен резултат.

Монтаж на решетка

Решетката е основата, върху която са прикрепени меките плочки.

Решетката е възможна от няколко материала:

ПДЧ е доста издръжлив и достъпен материал. Предимството му е в плътността на ПДЧ плоскостите, в елиминирането на образуването на отклонения и идеално равна повърхност;

Шперплат – когато избирате този материал, трябва да се уверите, че той е устойчив на влага и има обозначението FSF. Шперплатът е много тънък сам по себе си, поради което при обшивка с този материал разстоянието между изоставанията трябва да се намали наполовина;

Оформената дъска също е доста издръжлив и достъпен материал. Когато избирате, трябва да обърнете внимание на съдържанието на влага в материала, което в проценти трябва да бъде най -малко 20.

Контрарешетката е изработена от същия материал като плътната, но само с използването на пръти.

Вентилационно оборудване

Съставът и качеството на меките плочки са напълно порести. Това елиминира всяко проникване на влага от дъжд или въздух под покрива, което, разбира се, е голям плюс.

Но от друга страна (в буквалния смисъл на думата – на гърба на покривната торта), това ще допринесе за образуването на конденз под покрива – мек покрив.

Ето защо вентилацията под покрива е оборудвана, за да осигури свободно подаване на чист въздух по естествен начин, за да се избегне образуването на мухъл и плесен от излишната влага.

Вентилационното оборудване е възможно по няколко начина. Използването на няколко варианта за вентилация едновременно е оправдано:

Въздухи – отворени части в областта на съединяване на летви и контра лайсни. Осигурете свеж въздух на долните слоеве на пространството под покрива и преминаването му към горната част;

Специално оставени дупки между плочките и изолацията, която се намира над слоя пароизолация. По този начин се осигурява вентилация на самата изолация, предотвратявайки образуването на влага;

Специални отвори в горната част на мек покрив. Те могат да бъдат позиционирани в зоната на наклона чрез оборудване на отвора с пластмасова тръба с подходящ диаметър. Външно ще изглежда като миниатюрна коминна тръба. В зависимост от повърхността на покрива е възможно да се оборудват няколко такива отвора.

Парозащитен слой

Изборът на материал за пароизолация зависи от вида на мекия покрив и обикновено се доставя в комплект или е предписан в инструкциите. Няма единна пароизолация за всички видове херпес зостер. Нека разгледаме два основни начина на монтаж:

Парова бариера с валцоване – монтажът започва от долния ред и се придвижва нагоре чрез припокриване на ролкови слоеве от около 10 см. Материалът е прикрепен към щайгата с помощта на пирони с широки глави;

Частична изолация – е монтирането на пароизолация само в ставите на покрива – билото, тръбите и други стърчащи места. В допълнение, частична версия включва полагане на пароизолация по периметъра на покрива. Използването на този метод не е много популярно и се използва само при стръмни и високи склонове на покрива. Но дори и при този тип покрив, винаги обяснявам на клиента предимствата на непрекъснатия слой пароизолация и се опитвам да го наклоня към него. Качеството на работата е по -важно от икономиката.

Технология на мек покрив

След като решетката и пароизолацията са готови, е време директно да се постави мекият покрив. Подробните инструкции зависят от избрания материал, но монтажът на битумни керемиди практически не се различава от другите видове покриви:

Първият ред от херпес зостер започва от стрехите и постепенно води конструкцията нагоре;

Плочата се фиксира с помощта на битумна мастика или собствена лепилна основа. Той е защитен със специален филм, който се отстранява непосредствено преди поставянето на плочата;

Нивото на наклон и отклонение към редовете се проверява постоянно – това не може да се допусне чрез наблюдение с помощта на лазерно ниво;

Последният етап от монтажа е инсталирането на билото, което често се изпълнява със същия материал. Конструкцията на билото обаче трябва да има своя собствена рамка.

Ако планирате да построите покрив на къща, тогава сме готови да предложим да използвате услугите на нашия екип за това. Ще строим бързо и ефективно. Просто се обадете – тогава ще направим всичко сами!