Какво е домът? Ако си спомним как децата боядисват къща, виждаме стени и покрив. Стените са плоски, но формата на покривите спира дъха. Полетът на фантазията е безкраен: плосък и наклонен, с кули и кули, триъгълен и кръгъл. Къща без покрив е обикновена кутия. Именно покривът го украсява и му придава уникален архитектурен вид. И все пак основната функция на покрива е да предпазва сградата от сняг и дъжд, слънце и вятър. При крайградското строителство, отчитайки нашите климатични условия и вековни традиции, най-често се издигат скатни покриви. При монтаж на скатен покрив се изграждат наклони (наклонени равнини), поради което всъщност скатните покриви имат такова определение.

Разнообразието от форми и видове скатни покриви дава възможност да се избере точно какво се изисква за всяка сграда, като се вземе предвид нейното предназначение и оформление.

Монтаж на мек покрив и монтаж на покривен кекс

Технология на устройство за скатен покрив. Монтаж.

Меките покриви днес се използват доста често. Този вид покриви е добър както за промишлени съоръжения, така и за жилищни сгради, особено след като мекият покрив може да се използва върху покриви с всякаква форма. Във всеки случай покривната торта се състои от няколко слоя и почти винаги включва слой изолационен материал. Нека разгледаме как трябва да премине устройството на мек покрив с изолация.

Всеки покрив, независимо от неговата форма, има няколко слоя. Това е единственият начин да се осигури надеждна защита на интериора от атмосферни влияния – студ, топлина, валежи и вятър.

Удобството на живот в къщата, както и надеждността и експлоатационния живот на покритието, зависят от това дали покривната торта е сглобена правилно. Помислете кои слоеве трябва да бъдат част от добре сглобен „пай“ и каква е инструкцията за инсталиране на мек покрив.

Покривен кекс: състав и предназначение на слоевете

По правило съставът на покривната торта съдържа следните слоеве (от вътрешната страна на помещението до външното покритие):

Вътрешно довършване;

Решетка;

Парозащитен слой;

Контра грил;

Топлоизолационен слой;

Хидроизолационен килим;

Покривно покритие. В случай на мек покрив това обикновено са меки керемиди (на скатни покриви) или два или три слоя валцуван материал (на плоски покриви).

Всеки от слоевете изпълнява определена функция, така че устройството на всеки елемент трябва да се подхожда отговорно.

Интериорна декорация

По правило при строителството на частни къщи интериорната декорация се извършва от подходящ листов материал. Най -често това е гипсокартон, дървена облицовка или пластмасови панели.

Монтаж на пароизолация

Полага се слой от пароизолация, за да се предпази изолационният слой от влага и пара, идващи от вътрешността на къщата. Пароизолационният филм се разстила върху елементите на гредите. Поставете филма на ленти по билото, като създадете припокриване от 10 см между лентите.

Слоевете на фолиото се закрепват с лепяща лента и е най -удобно да се прикрепи филмът към краката на гредите с помощта на конструктор за телбод.

Съвет! Най -евтиният вариант за пароизолационен материал е пергалинът. Този материал обаче е краткотраен, затова е по -изгодно да се използват по -модерни материали – специални мембранни филми с фолио.

Полагане на топлоизолационен материал

Изборът на изолация до голяма степен зависи от вида на покрива. Най -евтиният вариант е стъклената вата, но този материал има доста недостатъци. Освен това изолацията от стъклена вата не е подходяща за скатни покриви, тъй като просто се плъзга от наклонените наклони.

На плоските покриви стъклената вата може да се използва като първи слой изолация, при условие че във втория слой е положен материал с по -голяма твърдост.

По този начин е по -добре да се използват плочи от минерална вата за изолация на покрива. Този материал се предлага с различна твърдост, така че може да се използва за изолация на покриви с различен дизайн.

Изграждане на настилки за полагане на мек покрив

Мекият покрив трябва да бъде положен върху равна и твърда палуба. По правило на плоски покриви се прави циментова замазка върху слой изолация или се полагат плочи от частици, свързани с цимент. На скатни покриви непрекъсната щайга се изгражда от листови материали (OSB плочи) или дъски.

Съвет! За изграждането на обвивката трябва да се използват дървени плочи от иглолистни дървета със съдържание на влага до 20%.

Решетката се сглобява от дъски, които се полагат с малка междина (2-3 мм), това е необходимо, за да се избегне деформация на подовата настилка поради промени в показателите за влага. Решетката на OSB плоскостите се сглобява без пропуски, но листовете трябва да бъдат положени така, че линиите на фугите в редовете да не съвпадат.

Полагане на хидроизолация

Върху палубата се образува хидроизолационен слой:

На плоски покриви върху основата се нанася непрекъснат слой от битумен мастик;

На скатни покриви с ъгъл на наклон 12-20 градуса, върху цялата площ на покрива се полага хидроизолационен филм;

На покриви с ъгъл на наклон над 20 градуса, хидроизолацията се разрешава да се монтира само на места, където има най -голяма вероятност от течове – в долини, над стрехи, близо до тръби и други вертикални надстройки на покрива.

Полагане на покривен материал

Покривният материал може да се полага върху подготвената покривна основа.

Монтаж на заварени покриви

На плоските покриви често се използват ролкови материали, които се полагат чрез синтез. Самата технология за подреждане на мек покрив от нанесени материали не е трудна, но ще е необходимо да се закупи газова горелка или горелка за течно гориво за нагряване на материала. Основни правила за инсталиране:

Покритието се полага най -малко на два слоя.

За долния слой можете да използвате по -евтина версия на ролковия материал. За върха трябва да изберете най-здравите проби, които имат грубозърнеста превръзка.

Полагането започва от най -ниската част на покрива.

Препоръчва се първо да навиете материала, за да сте сигурни, че той се вписва правилно, след това да превъртите материала обратно в ролка и да продължите с термоядрения монтаж.

На първо място, трябва да фиксирате края на ролката на покрива, след което да започнете да загрявате дъното на ролката.

Съвет! При нагряване на материала се препоръчва горелката да се премести по траектория, наподобяваща буквата „G“. Това осигурява допълнително нагряване на бъдещата фуга.

Нагрятият материал се разточва, а отгоре го преминават с валяк, за да го притиснат по -добре към основата.

Вторият слой материал се полага по същия начин, но е необходимо да се гарантира, че фугите на втория ред попадат в средата на лентите на долния.

Полагане на битумни керемиди

Ако планирате да инсталирате покрив от меки керемиди, тогава работата трябва да се извърши, както следва:

Плочките се полагат в редове, успоредни на стрехите.

Редовете са подредени така, че венчелистчетата от херпес зостер на горния ред да припокриват линията на закрепване на предишния.

Преди полагане на следващата херпес зостер, защитният филм се отстранява от долната му част.

Плочките се закрепват със специални покривни пирони. За една херпес зостер се изразходват 4-6 пирони, в зависимост от стръмността на склоновете.

Монтаж на съединително устройство

Независимо от използвания материал, подреждането на опора на мек покрив е една от най -трудните задачи:

Вертикалната повърхност е добре почистена и покрита с битумен мастик.

На височина 25-30 см от повърхността на покрива, триъгълна пръчка от дърво, обработена с антисептичен разтвор, е фиксирана върху вертикалната стена.

Мекото покривно покритие се повдига до вертикална повърхност, водеща до монтираната греда.

Върху мастика се залепва лента от ролков материал с едрозърнеста превръзка. Тази лента трябва да припокрива инсталирания блок, а другата страна да лежи върху хоризонталната повърхност на покрива.