Покривът е специален елемент на къщата. И не става въпрос за важността му или сложността на дизайна – от само себе си се разбира. Факт е, че между монтажа на покрива и контрола на качеството на работата минават поне няколко месеца. Покривът е блокиран през лятото или началото на есента, а проблемите с него възникват през зимата. Това състояние на нещата развързва ръцете на недобросъвестни компании. Те наемат работници от улицата в пика на поръчките, които може дори да не знаят как правилно да поправят пароизолацията или защо е необходима контра-скара. И собственикът на къщата плаща за тези грешки.За съжаление,  това не е необичайно на пазара. В такава ситуация  изхода е да потърсите квалифицирани специалисти. Затова не се колебайте да се свържете с нас!

Грешки на етапа на проектиране

Отсъствие на проект

Основната грешка при проектирането на покрив всъщност е липсата на проект. Дори е невероятно колко много хора все още правят покрив от диаграми от форуми или просто на око. Резултатът е предвидим: течове, скъсване на покривното покритие, огромни топлинни загуби и дори срутване. Но има няколко, които имат късмет. И тези единици са достатъчни, за да подкрепят мита, че изграждането на покрив е лесно, така че не е необходим проект. Разбира се, че не е така. Покривният дизайн е ключов елемент, без който правилната инсталация на покрива е невъзможна. Затова е необходимо тези грешки да се избягват.

В п:окивният дизайн:

отчитат се натоварванията;

се изчисляват гредите и ламелите;

са показани диаграми на всички възли;

са показани местата за монтаж на стелажите;

дебелината и съставът на покривната торта са посочени

Да, проектирането дори за малка къща не е евтино. Особено, ако имате нужда от плосък покрив или покрив със сложна форма. Но не е необходимо да поръчвате проектна документация от архитект. Има хиляди типични проекти, направени от професионалисти и тествани от десетки успешно построени сгради.

Самостоятелна промяна на проекта

Строителството на къща често продължава повече от една година и през това време плановете или обстоятелствата могат да се променят. Така че собственикът може да реши, че двускатен покрив от шисти е от миналия век и той се нуждае от плосък покрив. Тогава трябва да се внимава за грешки!

Няма нищо лошо в такива промени, ако изграждането на покрива на къщата се извършва съгласно проекта и са необходими козметични промени. Например допълнителен прозорец или лек тунел, увеличаване на височината на комина. Ако промените не засягат носещите конструкции, не увеличават натоварването на покрива. Също така не създават пречки за топене на сняг, те могат да бъдат направени относително спокойно. Но всички големи корекции трябва да бъдат съгласувани с автора на проекта или да се консултират с компетентен архитект, ако проектът е типичен. В противен случай тази ситуация не е много по -различна от изграждането на покрив без изобщо проект.

Подмяна на покривния материал – грешки

Често има случаи, когато по време на изграждането на покрива те не се отклоняват с крачка от проекта, с изключение на един детайл. Вместо покривния материал на проекта, върху покрива се полага друг: по -красив, по -евтин или просто този, който съседът посъветва. Човек, който е далеч от строителството, дори няма да разбере какво не е наред. Но цялата покривна конструкция, включително рафтовата система, директно зависят от покривния материал. По -специално, мек покрив е положен върху здрава щайга, изработена от устойчив на влага шперплат. Велпапе или метална плочка – върху дървени блокове, монтирани на определена стъпка. Освен това тази стъпка ще бъде различна в зависимост от марката на велпапето или вида на профила от метални плочки.

А рафтовата система, предназначена за лек профилиран лист, просто няма да издържи на тежки керамични или цименто-пясъчни плочки. Следователно, при смяна на покрива, покривната конструкция също трябва да бъде променена. Ако теглото на новия материал е приблизително същото или по -малко от конструктивното, тогава ще са необходими малки промени. Например, ще трябва да промените стъпката на покривната покривка. Ако теглото на новото покритие е по -голямо. Тогава ще е необходимо или да се укрепи рафтовата система с допълнителни стелажи или наслагвания, или да се възстанови напълно.

Неправилен монтаж на рафтовата система – грешки

Рафтовата система е покривната рамка, която прехвърля натоварването от покривното покритие към носещите конструкции на къщата. Значението на гредите се разбира от всеки покрив, поради което рядко се допускат катастрофални грешки при изграждането на „основата“ на покрива. Но дефектите, които не водят до срутване на покрива през първите няколко години, но систематично го разрушават, са по -чести, отколкото бихме искали. И най -лошото при такива дефекти е, че те са трудни за отстраняване. Много е трудно и скъпо.

Понякога дървеният материал с отслабване се използва за покривна конструкция. Цената на такива дъски е значително по -ниска и тази икономия на пръв поглед изглежда привлекателна. Но това е грешка. Дъските за пълзене в гредите са грубо нарушение на строителните норми. В слоя на кората може да има дървесни червеи и огнища на гъбични инфекции. При благоприятни условия на подпокривното пространство гъбичките бързо се разрастват по цялата рафтова система. Аредните насекоми ще отслабят сериозно отделните й възли само за няколко години. В резултат на това малките икономии на дъски ще доведат до основен ремонт на покрива.

Същото важи и за други дефекти на дървото, които водят до намаляване на здравината му, като пукнатини и изгнили възли. Ако забележите такива дъски по време на изграждането на покрива на къщата, спрете работата и помолете покривачите да ги заменят. Ако говорим за стара рафтова система и подмяната на дефектни опори е невъзможна, те трябва да бъдат подсилени. За това се използват подпори, подложки, стоманени протези, подпори.

Полагане на дъски и греди „както е“, без обработка

Много разработчици са сигурни, че закупеният дървен материал веднага е готов за монтаж на покрива. Но в повечето случаи дървените греди и дъските не се третират с нищо и такова дърво е склонно към гниене и увреждане от насекоми. Ето защо, преди да изградите покрив, винаги обработвайте дъските и гредите с антисептично и влагоустойчиво съединение. Не забравяйте за пожарната безопасност. Дървото се запалва лесно и бързо разпространява огъня, ако не се третира с огнеупорна импрегнация – огнеупорна. Дори повърхностното импрегниране значително намалява вероятността от пожар, а ако все пак се случи, това забавя разпространението на огъня.

Устройството на рафтовата система и инсталирането на дървена решетка от необработен прът е една от най -простите грешки. Лесно е да се поправи, ако покривът е студен: просто покрийте дървото с няколко слоя комбинирана импрегнация – и сте готови. Таванското помещение е по -трудно. Ако цялото дърво е покрито с дебел слой мазилка и окабеляването е отворено, тогава не е нужно да се притеснявате. Във всички останали случаи е по -добре да организирате ремонт и да обработите дървесината.