Основен ремонт и технически стъпки

При основен ремонт на мек покрив е нужно да се следват следните стъпки: оценка стъпки

демонтаж на старо покритие;

възстановка на циментови замазки;

оцигуряване на топло, парно и хидроизолация;

покриване с нов покривен материал;

При отстраняване на старо покритие се използва специално оборудване, с което може старото покритие да се отстрани и веднага да се навие на руло.

Но манипулацията може да се извърши и с обикновена брадва,метална дръжка. Дължината на дръжката се определя от ръста на човека, който ще използва брадвата.

След почистване на повърхността трябва се огледа основата за пукнатини, вдлъбнатини, дупчици и други неравности. При тяхно присъствие има нужда да се запълни замазката.

Понякога над замазката се поставя слой топлоизолация – пяна или чакъл.

Следва грундиране с битум. Той покрива замазката отгоре, в резултат на което влагата не се изпарява.

След като замазката стегне, може да се положи покривния материал. Много предпочитани остават материалите на базата на фибростъкло. В сравнение с картонените покрития, покритията от фибростъкло са по -ефективни, устойчиви с по -дълъг експлоатационен живот. Те имат редица предимства и добри технически характеристики.

Поставянето на покривния материал започва от долния ръб на покрива. Всички следващи редове се припокриват (стъпка на припокриване най-малко 10 см). Размерът на припокриването зависи от ъгъла на наклона на покрива. Шевовете се обработват с битумна мастика. След известно време се пристъпва към следващия слой. Като правило шевовете на два съседни слоя подови настилки не трябва да съвпадат.

Когато се използва покривен материал или пергамин, също се поставя защитен слой. Произвежда се на основата на битумна мастика. След приключване на работата защитният слой се поръсва с каменни стърготини и се търкаля с валяк. Ако покривните материали са от ново поколение, това не е необходимо, тъй като те самите имат защитно покритие. Също така няма да е необходимо да се покриват шевовете между редовете.

Оценка за извършване на ремонт на мек покрив

Оценка на количеството консумативи. Определете общата площ на покрива. Изчисляване необходимото количество цимент и пясък, при нужда.

При изчисляване се вземат предвид и стърчащите конструкции на покрива- капандури и вентилационни тръби. Получената цифра се умножава по 1,2.

Определяне вида на покритието и проучване най -добрата оферта в специализираните магазини.

Инструменти

За да извършите работата, е необходимо да подготвите своя инструментариум. Най -вероятно по време на ремонта може да се наложи да се използват:

брадва, използвана за отстраняване на ненужен покривен материал; за основен ремонт – резачка за покрив.

промишлена прахосмукачка (за отстраняване на прах и изчистване на основата);

газов цилиндър;

хокейна тояга, предназначена за разточване на заварения материал;

макара за търкаляне на ролкови материали;

Ако работата се извършва през студения сезон, тогава трябва да се отстрани снега от покрива с дървена лопата. А екипировката на строителите трябва да включва топло облекло, ръкавици и ботуши, Защитните очила са необходими, когато се използва газова горелка.

Поддръжка и оценка за ремонт

Необходимостта от дребни ремонти възниква, когато по повърхността на покрива се появят малки повреди: отделени фуги, пукнатини, дупки.

Дупки, пукнатини

За да се елиминират малки пукнатини и дупки, те трябва да се покрият с гореща смола или битум, а парче покривен материал да се залепи върху мастика. С помощта на валяк покривният материал се залива отгоре със загрята смола или битум.

Несъответствията във фугите

За да се премахнат покривният материал трябва да се повдигне, а повърхността да се изсуши с горелка. След това материала се връща и фугата отгоре се покрива с горещ битум или смола.

Издутини на покрива

За да се премахне подуването, се извършва напречен разрез на покривният материал. Ръбовете на покривния материал се изсушават много внимателно с горелка. След това мястото на издутината се полива с мастика, след което изрязаните ръбове се връщат на местата си. Те трябва да бъдат силно притиснати, ръбовете трябва да бъдат добре намазани с битум или мастика. Отгоре да се постави предварително подготвено парче покривен материал, след което отново да се притисне и да прилепне. За идеално запечатване на пластира, покривният материал трябва да се смазва с гореща мастика или смола по периметъра. Пластирът трябва да покрива шевовете с поне 10 cm.