Прозрачни покривни материали

Нека започнем с материалите, защото на пазара няма толкова много от тях, но бюджетът за строителство зависи от избора. Да започнем с първия от т.нар прозрачни покривни материали – плексиглас. По отношение на прозрачността този материал не отстъпва на обикновеното кварцово стъкло, но по структура е полимер. Категорията плексиглас включва малка гама от различни материали, които се различават един от друг по суровини. Това са листове от прозрачен поливинилхлорид (PVC), полистирол, поликарбонат и акрил.

Акрилно стъкло

Често се нарича плексиглас или полиметилакрилат. Що се отнася до неговите характеристики, това е половината от теглото на обикновеното стъкло. Той има добри якостни свойства, добра еластичност и отлична светлопропускливост, която няма да отстъпи пред силикатно стъкло.

Това е лист с дебелина, която варира в диапазона 1-25 мм. Широка гама от модели за този размер ви позволява да изберете акрилен плексиглас за всяка покривна конструкция, дори под формата на арки. Производителите имат способността да оцветяват материала, като му придават всякакви цветови нюанси. В същото време се предлагат панели с гладка повърхност и велпапе. Последният вариант често се използва при декоративно остъкляване.Прозрачни покривни материали.

Поликарбонат. Прозрачни покривни материали

Трябва да отдадем почит на факта, че днес поликарбонатът отново е много популярен. Всички експерти го смятат за най -добрия вариант за прозрачен покрив за тераса, оранжерия, навес на веранда и други покривни конструкции.

Причината за такава популярност е не само високата прозрачност, еластичността и здравината, важна характеристика е устойчивостта на счупване. Той е 150-200 пъти по-висок от този на. силикатното стъкло. Към всичко трябва да се добави, че клетъчният поликарбонат е отличен топлоизолационен материал. Според тази характеристика тя не отстъпва на прозорците с двоен стъклопакет.

Към предимствата на поликарбоната е необходимо също да се добавят висока експлоатационна безопасност, разумна цена и намалена сложност на работата с него. Прозрачни покривни материали.

Но когато възхваляваме поликарбоната, трябва да се има предвид, че той има и недостатъци:

не издържа, подобно на силикатно стъкло, на износване;

има голям коефициент на топлинно разширение, Това трябва да се има предвид при изграждането на прозрачно покривно покритие от поликарбонакривнт.

Прозрачен PVC и полистирол

Има два вида PVC: под формата на филм с дебелина 500-750 микрона и под формата на шисти. Целта на първата е да затвори вертикални отвори вместо прозорци. Следователно такъв филм често се нарича меки прозорци. Поради евтиността на материала, той се използва за покриване на домашни оранжерии заедно с други полимерни филми. В същото време здравината на поливинилхлорида е няколко пъти по -висока. Тя спокойно издържа да бъде ударена от тухла. И експлоатационният живот, в зависимост от дебелината, варира от 5 до 10 години. Но на покриви за тераси, веранди, беседки и други сгради не се използва PVC фолио.

За това се използва прозрачна плоча. Този материал всъщност се произвежда под формата на вълнообразен лист, оттук и сравнението с азбестовата плоча. Освен това е прозрачен. Методът на инсталиране е абсолютно същият като при стандартния материал от шисти.  Прозрачни покривни материали.

Полистироловото стъкло е листов материал. Самите листове се произвеждат в два различни размера: 1 или 2 м дължина, от 1,5 до 3,5 м ширина. Най -често този материал се монтира като покривна конструкция в оранжерии и парници. Но те рядко се използват за сенници или покриви, просто е по -скъпо от същия поликарбонат.

Покриви от силикатно стъкло

Не забравяйте, че обикновеното прозрачно силикатно стъкло не е загубило своята актуалност. Днес, благодарение на иновативните разработки в областта на строителството, стана възможно изграждането на прозрачни покривни конструкции. И това се отнася не само за сенници. Стъклените покриви са много популярни днес. Прозрачни покривни материали.