Скатен покрив

Има само един наклон: от стена с по -висока височина до стена с по -ниска височина. Скатен покрив се използва за изграждане на помощни сгради или гаражи, както и за покриване на веранда. Скатният покрив е най -простият тип покрив, който изисква проста система на греди.

Двускатен покрив, който има два симетрични наклона, изглежда доста прост и се използва главно в частни къщи с нисък етаж или в летни вили. Фронтовете (крайната част на стената между два наклона на покрива, които не се превръщат в корниз) са характерна черта на такива покриви. Двускатен покрив може да има много оригинален вид, ако се състои от два ската, различни по дължина и ъгъл на наклон.

Отличителна черта на този дизайн е премахването на покрива с дължина 2-3 метра по целия периметър на къщата. В стила на хижа можете да направите покрив на беседка – това ще ви позволи да останете на чист въздух дори по време на силен дъжд. През зимата ъгълът на наклона и площта на покрива предотвратяват натрупването на сняг в големи количества.

Покривът от тавански тип е предназначен за къщи, където таванското помещение трябва да бъде оборудвано за жилищни помещения  или за други нужди. Наклоненият мансарден покрив прави помещението по-обемно. Покривът е вид многоскатен покрив. Този тип покрив има редица опции – тазобедрен покрив.

Покривният плик

е универсален тип, тъй като елементите могат да бъдат подредени по различни начини. Например, четириядният покрив няма хребет, докато четирехият покрив е синтез на фронтон и четирискатен покрив. Благодарение на добрите ъгли на наклон, покривът е надежден по отношение на натоварването от сняг. Половинчетирените покриви се отличават с факта, че наклонените равнини са разположени в различни части на фронтона на къщата и имат пресечен вид отгоре или отдолу .

Покрив с много фронтони се издига, ако къщата има сложна форма, ако към завършената сграда са прикрепени допълнителни помещения, различни по форма и височина, когато се планира оборудване на жилищно пространство на тавана. Покривът с много фронтони е много практичен за използване, тъй като стръмните склонове не позволяват сняг и дъжд да се задържат върху него. Многоскатният покрив е една от най-сложните конструкции, тъй като има много вътрешни ъгли (долини) и няколко кънки.

Ще отнеме много по -голямо количество материал, време, препоръчително е да поверите такава работа на опитни строители. Покрив с много фронтони, който може да се направи сам, може да бъде изграден със значителни професионални познания и опит.Този многоскатен покрив с четири фронтона е много популярен днес. От птичи поглед изглежда като роза на вятъра, а отстрани или отдолу се виждат четири фасади, увенчани с триъгълници.

Този дизайн на многоскатен покрив има четири канала между склоновете (долините), а покривът се поддържа от два напречни хребета.

Наклон на скатен покрив

Ъгълът на наклона на покрива е от немаловажно значение. Скоростта на валежите от покрива зависи от това. Колкото по -стръмен е ъгълът, толкова по -бързо снегът се отстранява от повърхността, което гарантира по -малко напрежение върху покривната конструкция.Наклонът на покрива, както всеки ъгъл, се измерва в градуси.

За скатен покрив минималният наклон на покрива е 5 °. Ако е под този показател, покривът се счита за плосък, натоварването от сняг се увеличава значително и съответно се изисква укрепване на гредите.

В съвременното строителство се използват конструкции, наклонът на покрива в градуси в който достига 90 °.

Изборът на типа скатен покрив и ъгълът на наклона му е въпрос на вкус, но е необходимо да се вземат предвид особеностите на климата, общото дизайнерско решение и вида на покривния материал. Общите препоръки са следните: колкото повече валежи падат, толкова по -голям трябва да бъде ъгълът на наклон; в климатични зони с чести силни ветрове е за предпочитане по -плосък покрив.

Устройство за скатен покрив

Всеки скатен покрив съдържа следните елементи: бил, наклонен хребет, покриви на покрива, улук, стрехи, фронтон.

Лагер и ограда – видове основни конструктивни елементи на скатен покрив. Просто казано, носещият носител е рамката на покрива, а оградата е елементите, които служат за осигуряване на безопасността на човека на покрива.

Носещите елементи на покривната конструкция включват системата Mauerlat и гредите.

Mauerlat е бар с разрез 150 x150 мм, върху който са положени наклонени дървени греди. Натоварването на стените от покрива на къщата се разпределя с помощта на Mauerlat. Тази част от покрива е изключително важна за цялата покривна конструкция.

Покривната рафтова система е носеща конструкция. Изграждането на рафтова система е цяла наука.

Рафтове – набор от греди с различни секции, чиято стойност зависи от дължината на гредите, от разстоянието между гредите при полагане, както и от големината на натоварванията върху покрива. Размерът на сечението може да бъде от 40 × 150 мм до 100 × 250 мм.

След това се полага твърда или рядка решетка – основата за покривния материал. Меките покриви, плоските плочи, металните керемиди изискват непрекъсната облицовка, тъй като покривът не трябва да се огъва под тежестта на човек или покривен материал. Между склоновете (в техните пресичания и фуги) и по стрехите трябва да се поставят непрекъснати обшивки.

Рядката обвивка може да се използва при стоманени покриви, херпес зостер и гофрирани плочи.

Дренажно устройство от скатни покриви

Устройството на скатен покрив включва не само изграждането на рафтова система и покриването на покрива с покривен материал. Добре изградената дренажна система и корнизът са от голямо значение за нормалната работа.Водата, която тече от покрива без дренажно устройство от скатни покриви, причинява непоправими щети на цялата къща. Основата се срутва, фасадата и стените се влошават, в самата къща е влажно, неприятно е да бъде в нея.

За да се предотвратят тези явления, се препоръчва да се изгради организиран дренаж. Състои се от тръби, улуци и фунии, комбинирани в система.

Дренажът е важен възел на стрехите на скатни покриви Няма значение какъв тип покрив и покривен материал ще изберете, дори и да е обикновен покрив от шисти, е необходима дренажна система.

В съвременните магазини е представен огромен избор от дренажни системи с различен дизайн, конфигурации и цветове. В допълнение към защитата на сградата от вода, такава система придава на къщата перфектен вид и я украсява.

Изолация на скатен покрив

Монтажът на скатен покрив за частна къща включва още един важен момент, който трябва да се има предвид по време на строителството – изолация на покрива. В умерен климат, когато зимите са доста сурови, изолационният покрив е задължителен. Леката, екологична и издръжлива изолация ще ви помогне да направите живота в дома си комфортен.

Има много разновидности на изолация за скатен покрив. Съвременните технологии ги правят все по -съвършени.

Най -търсен е покривът с руло или керемиден изовер. Има високи топло- и звукоизолационни свойства. Лекият, екологичен, огнеупорен покрив Isover се използва за изолация на скатни покриви, мансардни помещения и междуетажни тавани.

За наклонени равнини на скатен покрив е подходяща изолация Knauf. Съдържа само естествени съставки. Минвата Кнауф изобщо не предизвиква алергии и издържа на появата на други заболявания. Плътността на изолацията на Knauf ще осигури отлична звукоизолация от външен шум. Дългият експлоатационен живот прави Knauf много привлекателен. Изброените характеристики на изолацията на Knauf, разбира се, влияят върху нейната цена, но крайният резултат оправдава направените разходи.