Подреждането на точкови въздуховоди е свързано с необходимостта от пробиване на дупки в наклона на покрива, поради което тази технология не е много популярна. В някои случаи обаче този метод за вентилация на покривната торта е единственият възможен:

При липса на хоризонтално било в покривната конструкция (например шатрови покриви, конусовидни покриви);

Ако дължината на сенника е недостатъчна, за да се осигури правилното ниво на вентилация (например тазобедрени покриви);

Когато покривната конструкция е усложнена от архитектурен елемент, например „сенник“ на върха на купол, капандур или „перваз с кукувица“.

За да работят точковите аератори възможно най-ефективно,

те трябва да бъдат разпределени равномерно и монтирани стриктно над зоните, в които се пресичат дифузионните канали на рафтовата система. Освен това местоположението на вентилационните канали се определя от конструктивните характеристики на вентилационната верига на покрива.

В комплект с софити, монтирани върху надвеса на стрехите, на точкови въздуховоди е възложена функцията за отстраняване на въздушната маса. Следователно те са разположени в горната част на склона на 1-2 реда в шахматна дъска.

Ако характеристиките на вече монтирания покрив не осигуряват правилното ниво на вентилация, местоположението на точковите вентилационни канали се определя от неговите конструктивни характеристики.

Важно! Необходимият брой аератори се определя от диаметъра (площта) на вентилационните отвори. И по този въпрос въздушните канали на Docke имат огромно предимство. Общата площ на вентилационните им отвори в сравнение с моделите на други производители. Това дизайнерско решение осигурява по-голяма ефективност с по-малко канали. Следователно с по-малко прониквания в покрива.

Монтаж на ROOT точкови въздуховоди

Точкови въздуховоди Döcke ROOT  – използват се за монтаж върху наклона на покрива директно при работа по подовата настилка от битумни керемиди.Това означава, че схемата на тяхното поставяне определено трябва да бъде обмислена предварително.

Процедура за инсталиране на ROOT аератори:

  1. Чертеж върху наклона на маркировката според шаблона, който се доставя с устройството, за изрязване на вентилационния отвор и подрязване на обикновени керемиди.
  2. Изрязване на отвор по маркирания контур.
  3. Нанасяне на слой битумен уплътнител върху задната страна на основата и плътно фиксиране на определеното за него място.
  4. Допълнително закрепване на „полата“ на аератора към подовата настилка с покривни пирони и три самонарезни винта с размери 4,8 × 35 мм.
  5. Покриване на платформата на фиксирания аератор с битумен уплътнител.
  6. Полагане на керемидени керемиди върху „полата“ на канала, докато крайните елементи на керемидата се изрязват, за да паснат на нейната конфигурация. А ръбовете са допълнително запечатани с мастика.
  7. Накрая се монтира защитна капачка на аератора и се фиксира с един самонарезен винт 4,8 × 19 mm. Точкови въздуховоди

Важно! Дизайнът на модела ROOT не е в състояние да осигури плътна връзка при монтаж върху вече монтирана битумна керемида.