Хидроизолационни ленти, филми и фолиа за покрива. Хидроизолационна лента за покрива

Универсалните битумни ленти се използват за хидроизолация на фуги, трудни покриви в труднодостъпни места, появили се пукнатини, при ремонт на покрития, както и изолационни опори. Те са многослойна материя, еластична и издръжлива, на лепилна основа. Вътрешният слой е битум с добавка на каучук и полимери, външният слой е най-тънкият меден или алуминиев слой, който осигурява силна и надеждна защита на основата от негативни влияния на околната среда.

Битумна покривна лента

Основното предимство на хидроизолационната лента е лекотата на използване. Нямате нужда от оборудване, умения или знания. Полагането на лентата е бързо и лесно, особено след като може да се нанася върху всяка повърхност. В допълнение, предимствата на хидроизолацията включват:

голям температурен диапазон на приложение;

висока степен на безопасност и екологичност;

добра алтернатива на скъпите ремонти на отделни участъци от покрива;

устойчивост на слънчева светлина, влага, химически елементи;

разнообразие от цветове;

способността за самолечение, която не е надарена с всички хидроизолационни съединения.

Хидроизолационна лента за опора

Самозалепващите се ленти за опори са специализирани за уплътняване на фуги, шевове при залепване на покривния материал към стените и изходните канали на комуникационните системи. Лентите са изработени от полиизобутиленова смес с алуминиева мрежа вътре. На обратната страна на лентата има две сантиметрови гумени ленти. Характеристика на опорните ленти е, че те пасват идеално равномерно на всяка покривна палуба и не образуват гънки, като по този начин създават отлична устойчивост на влага. Алуминиевата мрежа дава здравина и добро удължение – лентата не се скъсва дори при свиване на сградата.

Днес можете да намерите много марки самозалепващи ленти, както местни, така и чужди. Всички те заслужават внимание, тъй като осигуряват надеждна хидроизолация, при условие че са правилно инсталирани.

Хидроизолационен филм за покриви и неговите видове

Влага в къщата, мухъл, мухъл, неприятна миризма – всичко показва, че водата е проникнала под покривната обшивка. Необходим е спешен ремонт и как това ще удари домашния бюджет зависи от това докъде е стигнал бизнесът. За да се избегнат подобни негативи, е необходимо да се постави хидроизолационен филм в покривния „пай“ между изолацията и покривната настилка. И е препоръчително да направите това дори на етапите на строителство. Хидроизолационният филм надеждно ще предпази изолацията от намокряне, ще запази носещите елементи на покрива и облицовката на таванското помещение.

Хидроизолационни ленти, филми и фолиа за покрива. Хидрофилмите са:

полиетилен, които от своя страна са разделени на подсилени и неармирани;

полипропилен;

филми с антикондензационен слой.

Освен това се прави разлика между перфорирани и неперфорирани филми. Перфорирани, разбира се, много по-добри – поради перфорация, те имат по-висока паропропускливост – до 40 g / m² на ден.

Перфорираните филми имат по-висока паропропускливост – до 40 g / m2 на ден

Това обаче не е достатъчно, за да премахне напълно парата от подпокривното пространство. Освен това микродупките се замърсяват с течение на времето, което намалява капацитета на пропускане на парите на филмите. Ето защо в къщи с отопляеми тавани, където се образува повече конденз, отколкото в студени тавани, е наложително да се остави вентилационна междина между слоевете пара и топлоизолация.

Антикондензните филми не са перфорирани, те се полагат с антикондензационен грапав слой надолу и гланц нагоре.

Хидроизолационни ленти, филми и фолиа за покрива. Филм против конденз

Тъй като такива хидроизолации не са „дишащи“, те се използват основно върху метални покриви, където има по-голям обем кондензат. Следователно вероятността от корозия на метала е по-висока. Филмите против конденз не позволяват на парата да излиза от изолацията под покрива, като по този начин предпазва покривната метална палуба от ръжда и разрушаване. Парата се натрупва върху долния слой на хидрофилма и се абсорбира от текстилната обвивка. Ето защо вентилационната междина от 4–6 см е задължителна при използването им.

Монтаж на покривна хидроизолация

Покривът може да бъде покрит с всякакъв материал – естествени или метални керемиди, профилирани листове, шисти, дърво. Покривен материал, камък, мед и други. Но за дългосрочната му експлоатация без непланирани ремонти е необходимо правилното полагане на всички компоненти, включително хидроизолацията, което ще предпази цялата къща от разрушаване