Всеки покрив се износва с течение на времето и започва да тече. Това важи особено за плоските покриви: плоските повърхности са по -податливи на течове, а ролковите материали (които обикновено се използват за хидроизолация на плоски покриви) имат най -кратък живот.

Според метода на приложение се разграничават няколко основни групи материали за хидроизолация на плосък покрив:

Заварени ролки. По състав-битум-каучук, битум, битум-полимер. Прост стил, ниска цена. Срокът на експлоатация е кратък, около пет години.

PVC мембрани. Основата е поливинилхлорид. В повечето модели има два слоя, между които има армираща мрежа. Има и неусилени модификации. Среден експлоатационен живот 25 години, механична инсталация. Предимството на мембраните е тяхната гъвкавост: всяка покривна конструкция, всякакъв вид основа ще са подходящи. Няма изисквания за температура за монтаж, може да се постави в студено време.

Мастици: битумни, акрилни, битумно-полимерни, силиконови, каучуково-битумни. Едно- и двукомпонентни. Топла и студена употреба. Методи за нанасяне – спрей, валяк, четка.

Материали за пръскане. Този тип включва течна гумена хидроизолация на плосък покрив. Безшевно покритие, висока издръжливост (до 25 години), бързо нанасяне. Методът е удобен с това, че няма недостъпни места за пръскачката (при полагане на ролкови и мембранни материали възлите и опорите трябва да се обработват отделно).

Преди това имаше само един материал за хидроизолация на покриви – покривен материал. Неговите модифицирани аналози сега се използват активно. Например, пергамин за хидроизолация. По отношение на състава той е подобен материал (на базата също на импрегниран с битум картон), но с подобрени характеристики. Плюс – ниска цена, недостатъци – запалимост и ниска издръжливост. Закопчаване – механично или с мастика.

Как да изберем правилната хидроизолация

При избора, на първо място, човек трябва да се ръководи от предназначението на покрива. Например, когато се изисква хидроизолация на плосък покрив, към материала се налагат следните изисквания:

Висока механична якост;

Еластичност;

Трайност;

Огнеустойчивост;

Температурна устойчивост.

Цената далеч не е най -важният фактор: ще бъде по -скъпо да се ремонтира за кратко време.

Друго нещо е хидроизолацията на плоския покрив на гаража: покривът не понася големи натоварвания, няма вредни фактори, различни от атмосферните. Лесното инсталиране и ниската цена са на първо място. Изборът на материали е голям: от нагрят битум до използването на пергамин като хидроизолация.

Подготовка на повърхността

Демонтиране на старото покритие (ако има такова), отстраняване на отломки.

Диагностика на основата, запълване на пукнатини и дупки в бетонни плочи с хоросан.

Грундиране на повърхността с грунд.

Полагане на пароизолационен слой.

Как се извършва хидроизолация на плосък покрив?

Ако покривът е напълно плосък, той се накланя надолу. Тези. придавайки на повърхността малък ъгъл (2-4 градуса) за воден поток. Отклонението може да се извърши по два начина:

Дайте наклона на покрива при монтаж на изолационни плоскости за сметка на самите плоскости;

След монтиране на изолацията, поставете циментовата замазка и осигурете ъгъла за сметка на него.

Забележка

Ако се предполага хидроизолация със заварен материал, по-добре е да се предпочете незапалима базалтова вълна като нагревател.

Покритието, заедно с хидроизолационната основа, може да се слее директно върху изолацията. В този случай първият вариант на отклонение е за предпочитане.

Ако хидроизолацията ще се извършва механично (например с помощта на PVC мембрана), можете да използвате втория метод.

Хидроизолационен синтез

За монтаж ще ви трябва газова горелка и противопожарна кука (или подобен инструмент с кука в края).

Ролка от хидроизолационен материал с помощта на кука постепенно се разточва по покрива, затопляйки отвътре навън с горелка. Докато се топи, шевният слой се притиска към покрива. Ръбовете трябва да се навиват с дървена кабинка.

Съседна лента материал се разточва по същия начин, с припокриване от около 10 сантиметра към предишната. Шевовете също трябва да бъдат разточени.

Вторият слой хидроизолация се поставя в шахматно отношение спрямо първия, така че горните ленти да припокриват фугите на долните.

Механичен монтаж

Например, PVC мембрана:

Материалът е положен в припокриващи се ивици. Много модификации имат пунктирани маркировки на разстояние от ръба, т.е. линията на препоръчаната фуга е маркирана.

Лентите са залепени заедно със строителна лента.

Прикрепете към основата с телбод, покривни пирони.

Пръскане на течна гума

Течният каучук е двукомпонентен материал, състоящ се от битумно-компонентна емулсия и активатор. Нанася се върху покрива с помощта на двуканален пистолет за пръскане. Съставките се смесват по време на процеса на пръскане, след втвърдяване образуват монолитно безшевно покритие.

Забележка

Материалът се нанася на ленти от един метър до един и половина. Препоръчителната дебелина на слоя е около пет милиметра. В кръстовищата хидроизолационният слой е подсилен с геотекстилни материали.

Цената на хидроизолацията на плосък покрив

Ако решите да направите хидроизолация на плосък покрив, тогава нашата компания винаги ще ви помогне с това. Имаме значителен опит в изграждането на покриви от различни видове.