И така, какво трябва да изберете? Трябва да се вземат предвид някои фактори, най-важните от които обикновено са цена и издръжливост. Най-практичен е изборът, при който експлоатационният живот на канализацията и покрива е еднакъв. Тоест подмяната на улука става едновременно с реконструкцията на покрива. Що се отнася до цената, най-евтини са пластмасовите и поцинкованите, а най-скъпите са медните и титаниево-цинковите метални улуци. Въпреки това, дори и да изберете най-евтините улуци, можете значително да удължите гарантирания експлоатационен живот, като се грижите правилно за продуктите и извършвате ремонтни дейности навреме.

Метални улуци – трайна класика

Въпреки факта, че пластмасата завладява нови граници на строителния пазар, металът все още остава неизменно търсен материал за производството на водосточни системи. Някои строители дори смятат метала за единствената възможна опция, която гарантира дългосрочно непрекъснато оттичане на дъждовни и топящи се води. И в някои отношения със сигурност са прави. Поне във факта, че издръжливостта на повечето видове метални улуци (без да броим обичайните поцинковани) все още е по-висока от пластмасовите и то няколко пъти.

За производството на дренажни системи се използват различни метали, чието качество влияе върху външния вид, надеждността и цената на крайните продукти. В зависимост от вида на използвания метал, улуците биват: поцинкована стомана; поцинкована стомана с полимерен слой (метал-пластмаса); стомана с покритие AluZink; алуминий; титан-цинк; медни. Всички те са идеални за повечето съвременни покриви, особено тези с метал в покритието. Говорим за стоящ шев покрив, метални керемиди, велпапе.

Нека разгледаме накратко различните видове метални улуци.

Поцинковани метални улуци

Конструкциите от поцинкована стомана имат добри експлоатационни характеристики, които им позволяват да служат вярно около 10-15 години. Те са евтини (10-12% по-евтини от пластмасовите), така че техният ремонт или подмяна след този период няма да окаже значително влияние върху портфейла. Въпреки поцинкования слой, този тип улуци са податливи на корозия. Всякакви драскотини и повреди по поцинкованата повърхност ще ръждясват. Това е причината за относително краткия експлоатационен живот. Друг недостатък е по-малко привлекателен външен вид от подобни продукти, изработени от други видове метал. Следователно на този етап поцинкованите улуци се считат за остаряла опция.

Стоманени улуци, покрити с полимери

Това са същите поцинковани улуци, но покрити отгоре с полимерно оцветен слой от полиестер, пластизол или полиуретан (известен също като пурал). Формираната система има метална основа, но пластмасова повърхност, поради което се нарича металопластична. Издръжливостта му е много по-висока от тази на поцинкованите продукти – около 50-60 години.

Поради високата си способност да абсорбира оцветяващи съединения, пластмасовият слой на металната система може да бъде боядисан във всеки цвят от каталога RAL. Цветното покритие придава на улука декоративен ефект и в същото време решава проблема с корозията, на която са подложени обикновените поцинковани продукти. Полимерният слой предпазва метала от ръжда, като напълно блокира достъпа на влага до повърхността му.

Качеството (и цената) на металопластичния улук директно зависи от вида на полимера, използван за покритието. Полиестерът се счита за най-нискокачествен, податлив на механични повреди и драскотини. Под полиестерния слой, като правило, е скрита стомана с дебелина 0,5 мм. Но под слой от пурал или пластизол – стомана с дебелина 0,6 мм. Вече по-сериозни дизайни!

Освен това обикновено се произвеждат с двустранно покритие на корита и тръби, тоест полимерът се нанася както отвътре, така и отвън на продуктите. Въпреки отличните експлоатационни свойства, металопластичните дренажни системи се различават по доста приемлива цена, която се различава малко (нагоре, разбира се) от цената на поцинкованите аналози

Aluzinc улуци

Продуктите метални улуци Aluzinc също са изработени от комбинация от материали. Стоманената ламарина, която действа като основа, е покрита отгоре със защитен слой AluZink – сплав от цинк и алуминий. AluZink има по-устойчиви положителни свойства от съставните му компоненти самостоятелно. Улуците с алуцинкова повърхност са устойчиви на корозия (предимно поради алуминия), UV радиация. Продуктите се произвеждат в различни цветове, като сянката не избледнява и не потъмнява с течение на времето. В това има прилика с металопластичните улуци и разлика от конвенционалните поцинковани.

Алуминиеви улуци

Алуминият превъзхожда стоманените материали (с покритие и без покритие) в много свойства. Едно от основните положителни качества е ниското тегло, което ви позволява да увеличите дебелината на стените на улуците и тръбите, без да натоварвате системата за закрепване. За алуминиевите улуци средната дебелина на стената е 1-1,6 мм, докато за стоманените улуци е не повече от 0,5-0,7 мм. Такава значителна разлика позволява на алуминиевите улуци да издържат на повишени натоварвания, да не се деформират под тежестта на спускащите се слоеве сняг и лед. Също така, ниското тегло на улуците улеснява монтажа им, намалява риска от материални щети по време на закрепване.

Друго предимство на алуминия е максималната устойчивост на корозия. При взаимодействие с въздуха върху алуминиевата повърхност се образува защитен оксиден филм, който предотвратява ръждясването на метала. В случай на повреда, филмът е способен да се самовъзстановява, за разлика от изкуствените покрития. По правило алуминиевите улуци се произвеждат с двустранно покритие с полимерна прахова боя. По този начин е възможно да се получи допълнителна защита от корозия и да се придаде цвят на метала – в съответствие с цветовите решения от каталога RAL.

Титаново-цинковите улуци

принадлежат към системи от висока ценова категория, тяхната цена е около 4-5 пъти по-висока от металопластичните продукти. Материалът съдържа цинк (99%), титан и малка примес на мед. Медта повишава пластичността на продуктите, титанът ги прави неподатливи на корозия. Издръжливостта на титан-цинковите улуци се приближава до 100-120 години. Титаниево-цинковите улуци, подобно на алуминиевите системи, имат повишена пластичност. Това прави възможно монтирането им на фасади с всякаква форма и решаването на сложни архитектурни проблеми.

Титаниево-цинковите улуци не се нуждаят от защитно покритие, тъй като на повърхността им естествено се образува патинен филм. Първо, тя боядисва продуктите в матово сиво, по-късно – в матово антрацитно. Въпреки това, въпреки патината, титан-цинкът е податлив на ефекта на електрокорозията – при контакт с желязо и мед. Следователно, дренажите от този тип трябва да бъдат изолирани от гореспоменатите метали.

Медни улуци

Друг елитен тип са медните улуци. Потенциално опасните фактори (влага, ниски температури, UV лъчи) не оказват разрушително въздействие върху тях. Следователно, издръжливостта на този тип дренажна система се оценява на около 100 години или повече. Медта не корозира, но с течение на времето се окислява и става патина. Повърхността придобива червеникав или зеленикав оттенък, подчертавайки благородството на метала. В допълнение, патинираният филм увеличава износоустойчивостта на медта, което добавя допълнителни години към живота на улуците. Медните улуци не се нуждаят от допълнителна защита. Тяхната повърхност сама по себе си е защита, която не е податлива на повреди. Единственият им недостатък е цената, която е близка до цената на титаниево-цинковите метални улуци.

Метални улуци. Предимства и недостатъци

Въпреки разликите, всички видове метални улуци имат редица едни и същи положителни качества: Издръжливост. Срокът на експлоатация на металните улуци започва от 10 години (когато става въпрос за поцинковане) и достига вековен етап (за медни и титано-цинкови изделия). Сила. Металните улуци имат повишена якост, не се деформират, не се напукват и не се срутват при механично натоварване, например, когато слоеве от сняг или лед се отделят от покрива. Устойчив на екстремни температури и температурни колебания. Металът не претърпява термично разширение и може свободно да издържа на температурен диапазон от -50 ° C до + 120 ° C. Това позволява използването на метални улуци във всяка климатична зона. Те няма да се стопят през най-горещото лято и няма да се напукат при силна слана.

Има и недостатъци на метални улуци. А те са: Тегло. Това не означава, че е твърде голям, но все пак по-висок от този на пластмасовите аналози (дори за леки алуминиеви продукти).Следователно конструкциите, поддържащи улучната система, трябва първоначално да бъдат проектирани за необходимото натоварване. И това се отнася не само за конзолите, но и за рамката на покрива, която лесно може да се деформира под тежестта на металните дренажни системи. Висока топлопроводимост. През зимата металните улуци могат да замръзнат напълно, след което работата им ще спре. За да предотвратите това, използвайте специално нагряване на улуците и фунията. Шумност. Метални улуци – дрънчат под дъждовните капки, това е значителен недостатък, с който ще трябва да се примирим, особено през дъждовния сезон. Друг недостатък е появата на ръжда в местата на увреждане на защитния слой (отнася се за цинкови, металопластични, алуцинкови улуци).