Един от основните проблеми у нас, свързани с покривната повърхност, е нейното заледяване и натрупване на сняг през зимата. В процеса на натрупване валежите започват да оказват доста впечатляващ натиск върху покривната конструкция. През пролетта, когато температурата на въздуха се повиши, конвергенцията на тези маси причинява значителни щети на покрива. Наред с обикновеното ръчно почистване има и по-удобен метод за Oбезледяване – затопляне на покрива и канализацията със системи против заледяване.

Характеристики на системата за размразяване на покрива. Oбезледяване

Системата включва устройства и приспособления, които се използват за оборудване на покривната повърхност и улуците. Благодарение на тях рискът от ледени висулки и образуване на лед е сведен до минимум. Работата на системите за размразяване на покриви и улуци е много проста. По склоновете и вътре в улуците се полага специален нагревателен кабел: поради повишаването на температурата на покрива се стимулира процесът на топене на снега.

Защита срещу образуване на ледени висулки. Причината за появата на ледени висулки е рязката промяна на метеорологичните условия, когато сланите идват да заменят размразяването. С помощта на термичен кабел водата на покрива се поддържа в течно състояние. В бъдеще се изхвърля през улуците извън покрива.

Борба със снежни шапки. Покривите с наклон под 45 градуса са склонни да натрупват сняг върху повърхността си през зимата. В резултат на това натискът върху рафтовата конструкция започва да се увеличава. Отоплителната система за покриви и улуци е в състояние постепенно да топи снежните натрупвания, което позволява да се избегне механичното почистване на покрива. Oбезледяване

По същия начин можете да оборудвате всеки покрив, но металните повърхности се нуждаят най-вече от него. Причината се крие във високата топлопроводимост на метала, поради което той е най-податлив на образуване на лед и ледени висулки. Висококачествен отоплителен кабел за покрива ще премахне тези проблеми.

Каква е опасността от измръзване за покрива и улуците

На покриви с лек наклон през зимата могат да се натрупат доста впечатляващи снежни шапки с тегло до 100 kg / m2. В този случай склоновете с ъгъл на наклон от 30 градуса са изложени на най-голям риск. За да предпазите гредите от деформация, е необходимо редовно да почиствате покрива от сняг и ледени висулки.

Възможни негативни последици при натрупване на сняг върху покрива:

Покривните материали са повредени. Поради факта, че повърхността на покрива на отопляема къща леко топи снежната маса, на повърхността й постепенно се появява ледена кора. По време на пролетното размразяване, когато снегът се топи от покрива, ледът често драска повърхността. В бъдеще на местата на повреда започва да се появява корозия.

Риск от деформация на улуците. Ако активното топене на сняг се смени със замръзване, водата, замръзнала вътре в дренажната система, може да се спука или сериозно да повреди тръбите и улуците.

Рязко сливане на сняг и срутване на ледени висулки. Такива явления често причиняват сериозни наранявания на случайни пешеходци и щети на предмети и превозни средства, стоящи в близост до къщата.

Пълен комплект на системата за обезледяване

Системата за размразяване на покрива е сложно електрическо оборудване. Това налага специална отговорност на процедурата за нейното изчисляване, инсталиране и свързване. Нагревателните кабели са в почти постоянен контакт с вода, така че трябва да бъдат изолирани особено внимателно.

Oбезледяване. Пълният комплект отопление на покриви и улуци включва:

Контрол. Този модул е ​​мозъкът на цялото устройство, като не само включва и изключва отоплението на покрива от сняг, но и регулира неговата температура.

Термични кабели. За полагане на термично окабеляване се използват бримки или зигзаг. По този начин долините, надвесите и улуците са оборудвани на места, където е най-вероятно да се натрупва сняг.

Захранващо окабеляване. С помощта на захранващите проводници се осигурява безопасното подаване на електрическа енергия към нагревателните кабели.

Дистрибутори.

Крепежни елементи. Те осигуряват фиксиране на нагревателния кабел към повърхността на покрива.

Системите за отопление на покриви и улуци са оборудвани основно с резистивно и саморегулиращо се окабеляване, оборудвано с пластмасова матрица. Той генерира топлина и реагира на температурата на околната среда. С повишаване на температурата на въздуха нивото на отопление намалява, което води до намаляване на консумацията на енергия.

Какво е управление на отоплението. Oбезледяване

Както показва практическият опит, в рамките на няколко години след инсталирането на отоплението на покрива и улуците, системата против заледяване се изплаща напълно. Впоследствие започват да се спестяват значителни финанси чрез намаляване на потреблението на енергия. Цената на устройството до голяма степен зависи от вида на използвания кабел. Резистивните системи се считат за по-евтини.

Ефективността на устройството също зависи от вида на използваното управление:

Ръководство. Евтин вариант, лишен от възможността за независима реакция на температурните колебания на улицата. Когато използвате система за ръчно регулиране, трябва да сте подготвени за известна загуба на енергия.

Автоматично. Бързо възстановява работата на покривното отопление в случай на климатични промени. Пакетът на такова устройство включва специални температурни сензори, които измерват температурата на повърхността на покрива. Други сензори са в състояние да реагират на вода и сняг. Въз основа на получените данни управляващият модул избира най-оптималния режим на работа на системата, който минимизира загубите на енергия.

Най-добре е да използвате саморегулиращи се кабелни продукти за монтаж на отопление на покриви и улуци, които не се нуждаят от допълнително нагряване. По-евтините съпротивителни нагревателни проводници могат да се използват за оборудване на сенчести покривни зони.